Д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД: Децата са най-ценното в живота ни! Честит първи юни!

Д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД: Децата са най-ценното в живота ни! Честит първи юни!

01.06.2024г.

Скъпи деца,

1 юни е един от най-важните дни в годината, защото днес празнуваме Вашия празник! Няма нищо по-истинско и ценно от Вашите усмивки и щастливи лица. Детството е най-красивият и чист етап от живота.
Мили деца, радвайте му се и го изживейте по най-пълноценния начин. Не бързайте да пораствате. Спортувайте, смейте се, рисувайте, танцувайте! Бъдете любопитни, ученолюбиви, играйте, четете, забавлявайте се с приятели и най-вече бъдете добри един към друг. Подайте ръка на по-слабите от Вас, помагайте си и заедно откривайте и покорявайте света.
Често Ви казваме, че Вие сте бъдещето и Ви натоварваме с не леки очаквания, а всъщност ние, възрастните, трябва да Ви осигурим безгрижно детство и възможност за добро развитие. Вие сте най-важното на света! Не го забравяйте! 1 юни е Международният ден на детето, но e необходимо да бъдат положени всички усилия, така че всеки ден да бъде празник за Вас. А Вие мечтайте смело и вярвайте във себе си, защото сте бъдещето.
На днешния празник ще си позволя да се обърна и към възрастните.
Уважаеми вече пораснали деца,
Обръщам се към Вас не само като председател на Държавната агенция за закрила на детето, но най-вече като родител и човек, чиито личен и професионален път са изцяло свързани с най-ценното за всяко общество – децата!
Темата за децата е изключително чувствителна и е трудно винаги всички да сме на едно мнение. Вярвам обаче, че това, което ни обединява е стремежът да осигурим на всяко дете щастливо безопасно детство и да му гарантираме условия за пълноценно развитие. Днес ние възпитаваме децата, носейки отговорност за бъдещето на идните поколения, респ. за бъдещето ни като общество и нация.
И не на последно място, нека още веднъж си припомним, че най-важното за децата е да ги разбираме, подкрепяме и обичаме, да ги възпитаваме чрез примера, който им даваме. Нека бъдем толерантни, човечни и загрижени, както спрямо близките ни, така и спрямо всеки друг.
А Вие скъпи деца, се доверявайте повече на близките си, търсете подкрепата на възрастните около Вас и не забравяйте, че ние също сме били деца. Познаваме тревогите Ви, затова позволете ни да бъдем част от живота Ви не само на първи юни, а всеки ден.
Честит празник!