Един различен ден за четиринадесет тинейджъри, изпъленен с усмивки, творчество и... футбол

24.11.2016г.

Вчера, четиринадесет деца от центрове за настаняване на деца от семеен тип в Бургас, посетиха столицата по покана на Държавната агенция за закрила на детето.

Запознанството се случи в Бургас, при посещение на един от центровете за настаняване на деца от семеен тип, по линия на инициативата „Деца помагат на деца“. Всички те бяха приветливи, усмихнати и както се оказа – активно спортуващи. Някои се интересуват от футбол, други от волейбол и спринтиране, а едно от тях е състезател в националния отбор по вдигане на тежести и има спечелени много отличия.

Затова председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева им отправи покана да гостуват в столицата и да се докоснат до атмосферата на различните институции.

Четиринадесет развълнувани тинейджъри пристъпиха прага на Държавната агенция, носейки изработени от тях платна и рисунки. След като трудът им зае почитно място в изложбеното пространство на ДАЗД, имаха възможността да се разходят в Министерствотона труда и социалната политика, както и в Агенцията за социално подпомагане, и да научат повече за дейността им и начина по който функционират.

Емоции и вълнения породи и срещата им с госпожа Русинова – министър на труда и социалната политика. Трепетите, обаче, не спряха до там. Гостите, заедно със своите преподаватели, имаха осигурени билети за мача Лудогорец – Базел, който се проведе на Националния стадион „Васил Левски“ същия ден.

Многото проверки не ги спряха да достигнат до сектора В и местата си, а студеното време не им попречи да стоплят сърцата си. Футболен мач като футболен мач – скокове, викове, освирквания и ръкопляскания в чест на родния отбор... така приключи един по-различен ден за четиринадесет деца от центрове за настаняване от семеен тип.

[su_slider source="media: 3657,3658,3659,3660,3661,3662,3663,3664,3665" limit="47" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"]

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.