Заместник-председателят на ДАЗД участва във Фамилатлон

15.05.2010г.

Заместник-председателят на ДАЗД Калин Каменов се включи във второто издание на “Фамилатлон” – празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот. Честването се организира по повод на Международния ден на семейството – 15 май.

Празникът започна със семеен велопоход от Народния театър "Иван Вазов" до Южния парк. След това децата и техните родители показаха уменията си в състезанието по спортно ориентиране “Малката Европа”.

Участниците във “Фамилатлон” - а откриха много нови възможности за забавление, учене и пълноценно прекарване на времето. Това стана възможно благодарение на разнообразна културна и спортна програма, в която се включиха близо 30 клуба, федерации и организации, специализирани в спорт, изкуства, музика или приключения.

Отбелязването на Международния ден на семейството е организирано от Асоциация “Родители”, Националния център за безопасен Интернет и Национална мрежа за децата под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Франция господин Етиен дьо Понсен.

Първообразът на “Фамилатлон” е създаден във Франция от група ентусиасти с основната идея, че семейният спорт е много важен инструмент за укрепване на здравето, разбирано в контекста на дефиницията на Световната здравна органиация за физическо, психично и социално благополучие.

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.