Зам.-председателят на ДАЗД присъства на откриването на Поправителния дом за непълнолетни младежи в гр. Враца

16.08.2018г.

Заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Валери Йорданов бе гост на официалното откриване на Поправителния дом за непълнолетни младежи в гр. Враца. В новите и модерни помещения ще бъдат преместени 20-те момчета, лишени от свобода от Поправителния дом в Бойчиновци.

Спалните помещения се намират в непосредствена близост до затвора в гр. Враца, но в отделна сграда и в отделен двор. Капацитетът на апартаментите, оборудвани с всичко необходимо за пребиваването на младежите, е за до 30 лица.

За непълнолетните правонарушители е изградено и обзаведено изцяло ново училище с 5 класни стаи. В обособения терен са разположени и място за престой на открито, както и зона за фитнес занимания. Две спортни игрища – футболно и волейболно, допълват интериора на вътрешния двор на новия Поправителен дом.

Общата сума за преустройството, обзавеждането и охранителната техника на Дома, е близо 160 хиляди лева от бюджетите на Министерството на правосъдието, на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ и на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“.

На официалното откриване присъстваха ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов, главният директор на ГДИН главен комисар Васил Миладинов, заместник-омбудсманът Диана Ковачева, Константин Томанов, секретар на Централна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, началникът на политическия кабинет на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Николета Кузманова, както и представители на Министерството на образованието и науката, на изпълнителната, законодателната, съдебната и местната власти.

По време на церемонията беше припомнено, че след измененията в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража през август 2016 г., Поправителният дом за непълнолетни младежи в Бойчиновци премина административно към Врачанския затвор и вече не е отделна самостоятелна структура, а подразделение към него.

Предвижда се сградният фонд в Бойчиновци да бъде преустроен в затворническо общежитие от закрит тип и в него поетапно да бъдат премествани лишени от свобода от корпуса на затвора в гр. Враца.