Зам.-председателят на ДАЗД връчи наградата „Спасител на детството“ в категория „Социален работник“

26.10.2018г.

„Приемните майки и бащи са хората, които творят усмивките и искрящите от щастие очи на децата, останали без родителска грижа. А социалните работници са тези, които оказват помощ и подкрепа и са винаги до приемните семейства, за да може момчетата и момичетата да имат щастливо детство“. Това заяви заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Валери Йорданов при връчването на наградата „Спасител на детството“ в категория „Социален работник“. С приза беше отличена г-жа Светла Димитрова.

С почетни знаци и грамоти бяха удостоени и победителите в следните категории:

  • „Приемен родител“ – Вилена Иванова и Ренета Иванова;
  • „Осиновител“ – Гергана и Георги Янкулови;
  • „Детска организация“ – УНИЦЕФ България и Фондация „Надежда и домове за децата – клон България“;
  • „Община“ – Община Смолян;
  • „Общински център за социални услуги“ – Комплекс за социални услуги за деца и семейства – гр. Пловдив;
  • „Дарител“ – фирма „BulMag“.

Специални призове получиха г-жа Кина Рашева – първият приемен родител в България, и социалният работник г-н Светлин Симеонов (посмъртно).

Наградите „Спасител на детството“ на Националната асоциация по приемна грижа се връчват за трета поредна година. Те имат за цел да отличат за принос в приемната грижа приемни родители, социални работници, осиновители и родни семейства, общини и др. Официалната церемония по раздаването им беше посветена и на отбелязването на 9-та годишнина от създаването на организацията.