Инициативата „Градът на игрите“ и в столичния парк "Възраждане

26.08.2016г.

Лятната инициатива на Съвета на децата към ДАЗД събра малчугани от столицата и област Перник. Най-младия парк в София – парк „Възраждане“, беше домакин на инициативата, която се провежда за втора поредна година в цялата страна.

Идеята на инициативата „Градът на игрите“ е за здравословна и безопасна лятна ваканция, която да се изразява в повече часове навън в игра и реално общуване, а не пред телевизора и компютъра, и за възраждане на позабравените игри от близкото миналото. „Искаме чрез играта по лесен и достъпен начин деца да обяснят на деца техните права. Да научат за безплатната националната телефонна линия за деца 116111, където могат да се обадят и да подадат сигнали за нарушени права, за физически и психически тормоз и да получат адекватна помощ и консултация“. Това каза зам. председателят на ДАЗД Велина Белева.

„Искаме да покажем детската гледна точка, нашите идеи и представи по отношение на законите, които пряко ни касаят. Искаме да покажем на деца и възрастни, че трябва да чуват и слушат нашия глас“. Сподели Йоана Захариева, председател на Съвета на децата към ДАЗД и допълни, че Съветът на децата е една  възможност за обмен на знания и опит и достъп до реалната работата на различни държавни институции и неправителствени организации, чиято работа е свързана с деца.

Представителите на Съвета на децата и деца от отбора по хокей на трева от Перник, имаха възможност да играят съвместно с малчуганите от детски градини, намиращи се в близост до парк „Възраждане“ на „Не се сърди човече“ и „Дама“, да скачат на ластик и много други забавни и образователни игри. И видимата разлика в годините не попречи на малки и големи заедно да се забавляват.

Инициативата „Градът на игрите“ бе подкрепена от Столична община, от общинска фирма „Софийски имоти“ ЕАД, както и от район „Възраждане“ в лицето на кмета г-жа Савина Савова и зам. кметовете Татяна Димитрова и арх. Николай Диков.

[su_slider source="media: 4091,4092,4093,4094,4095,4096,4097,4098,4099,4100,4101,4102,4103,4104,4105,4106,4107,4108,4109,4110,4111,4112,4113" limit="96" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"]

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.