Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

Калин Каменов пожела на американски доброволци да опознаят България и да разказват за нея в САЩ

26.07.2010г.

„През следващите две години опознайте България и след това разказвайте за видяното и наученото тук във вашата родина”. С тези думи се обърна заместник-председателят на ДАЗД Калин Каменов към 85-те американски доброволци от Корпуса на мира, които положиха клетва днес в Концертната зала в Община Враца.

На церемонията присъстваха още посланикът на САЩ в България Негово превъзходителство Джеймс Уорлик и кметът на Враца д-р Костадин Шахов. Клетвата бе водена от Лезли Данкън - директор на Корпус на мира за България.

"Корпусът на мира” засилва приятелството и насърчава разбирателството между американския народ и народите по света”, заяви в обръщението си г-н Уорлик. Той допълни: „За пътуването, което сте на прага да предприемете, е необходима смелост, упоритост, определена доза чувство за хумор, умение да се прояви търпение и разбиране за живота в България и богатото й културно наследство".

Това е 26-тата група доброволци, която ще работи в България. През следващите две години американските младежи ще живеят в около 80 градове и села из цялата страна и в партньорство с различни организации и институции ще подпомагат местното развитие. Някои от тях ще преподават английски език в средни и основни училища, други - ще сътрудничат на общини, кметства, неправителствени организации, социални домове и читалища.

Преди днешната клетва доброволците преминаха единадесетседмична интензивна подготовка в обучителни центрове в 17 селища около Враца. Те изучаваха български език и култура, живяха у български семейства и разработваха малки местни проекти. За техните усещания, мисли, притеснения, проблеми и хубави моменти разказаха Хуело Дън и Вон Хоу-Сний, които се справиха блестящо и с българския, и със задачата да говорят от името на всички.

Накрая доброволците поздравиха България с най-българската песен - "Моя страна, моя България" и така развълнуваха присъстващите на церемонията.