Лястовички с правата на децата в Световния ден на детето

20.11.2015г.

<div class="single_news">

С дърво на правата децата ученици от столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ и представители на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето отбелязаха Световния ден на детето и 26-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. На дърветата в двора на училището „кацнаха“ разноцветни хартиени лястовички, върху чиито крила децата изписаха правата си и посланията си към възрастните.

Лястовичките изработиха в седмицата на правата на децата (16-20 ноември) учениците на преподавателя по рисуване г-н Антон Калчевски.

В „опаковането“ на дърветата в 51-во СОУ се включиха и Йоана Захариева – зам.-председател на Съвета на децата към ДАЗД и Енрико Горанов – представител на гласа на младите хора от гр. София.

Председателят на ДАЗД г-жа Ева Жечева и заместник-директорът Диана Милушева поздравиха децата с празника им.

От името на Съвета на децата Обръщение по повод Световния ден на детето направи зам.-председателят му Йоана Захариева.

Лястовички с правата на децата „кацнаха“ в още 5 града в страната (<a href="http://www.moreto.net/novini.php?n=306993&amp;p=1&quot; target="_blank" rel="noopener noreferrer">Варна</a>, <a href="https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1497719257223739.1073741839.1…; target="_blank" rel="noopener noreferrer">Бургас</a>, Пловдив, Враца и Русе/. Стотици момчета и момичета създадоха свои дървета, посветени на правата на децата. Така завърши Седмицата на правата на децата, която детският консултативен орган на Държавната агенция за закрила на детето организира по повод 26 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

От 16 до 20 ноември над 3000 ученици от 1 до 4 клас от 30 училища в 18 български града научиха своите основни права, благодарение на инициативата на Съвета на децата. Членовете му проведоха уроци за Конвенцията на ООН за правата на децата в над 100 училища в страната. Чрез интерактивни материали, занимателни игри и ребуси по интересен и забавен начин момчетата и момичетата научиха за документа, регламентиращ правата ми. Посланията към децата бяха подготвени от членовете на Съвета по време на заседанието им в началото на октомври, а представителят на област Габрово в Съвета Радослав Стефанов нарисува илюстрациите към тях. С рисунките бе подготвен и видеоклип, посветен на основните права на децата. Герои в него са четвъртокласници от столичните 81 СОУ „Виктор Юго“ и 145 ОУ „Симеон Радев“.

В Седмицата на правата ДАЗД пусна и комикс, посветен на сексуалната експлоатация и трафика на деца. Повод за създаването му бе първият Международен ден за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие (18 ноември). Комиксът ще бъде разпространен до всички училища в страната, за да помогне на децата да разпознават начините и да се предпазват от попадане в трафик и експлоатация.

За своите инициативи в „Седмицата на правата на децата“ разказаха в предаването на БТВ „<a href="http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/kakvo-reshava-savetat-n…; target="_blank" rel="noopener noreferrer">Преди обед</a>“ председателят на Съвета на децата и представител на Област Разград Фахрадин Фаредин, зам.-председателят Йоана Захариева – представител на Област Перник, и Таня Стойнова от София област.

[su_slider source="media: 5169,5170,5171,5172"]

https://www.youtube.com/watch?v=WVmjvT16Pyc

[embeddoc url="http://sacp.m-des.euwp-content/uploads/2017/08/obrastenie-20-11-2015.pd…; download="all" viewer="google"]</div>