Надя Шабани назначи проверка на случая с натровените деца в дома в кв. „Драгалевци”

29.07.2010г.

Председателят на ДАЗД Надя Шабани назначи в дома за деца, лишени от родителски грижи, в кв. „Драгалевци” по повод натравянето на 17 от възпитаниците.

Инцидентът е станал вчера около 19 часа вечерта. По предварителна информация, децата са яли семена от широколистно дърво, най-вероятно клен, който расте в двора на институцията.

По-късно г-жа Шабани посети дома и се срещна с директорката Веселка Соколова. „При нас се отглеждат 50 деца на възраст между 3 и 7-годишна възраст”, обясни г-жа Соколова. Тя посочи, че в тази възраст децата са много любопитни и се случва да опитват неща, които не са за ядене. В сряда вечерта дежурните от персонала установили, че 17 деца не се чувстват добре и извикали са „Бърза помощ”.

Четири от пострадалите са оставени в Детската токсикологична клиника на МБАЛСП „Пирогов” за наблюдение, останалите 13 са освободени. Няма никаква опасност за живота им и лекарите не са притеснени, тъй като клиничната им картината е добра. На децата са направени промивки и са им дадени успокоителни лекарства за стомашната дейност. Четирите деца ще останат и днес в Детската токсикология, като най-вероятноизписването им ще започне утре.