Надя Шабани: Нека родителите помнят, че Интернет не е безопасен за децата - 750 хил. педофили бродят в мрежата

09.02.2010г.

На 9 февруари 2010 г. в България за седми път бе отбелязан световният Ден за безопасен интернет. Той се чества в над 60 страни по целия свят и е своеобразен повод за диалог по темите за безопасно поведение в онлайн пространството. Националният център за безопасен Интернет, част от Европейската мрежа от центрове Инсейф (Insafe), в партньорство с представители на Обществения съвет за безопасен интернет, обявиха началото на общоевропейската информационна кампания, която тази година е под мотото „Мисли преди да ка4и6”. Начало на кампанията бе дадено с излъчването на специално създадено видео, преведено на всички европейски езици. В него се засягат теми като правата на личността и проблемите, свързани с публикуването на информация в интернет под формата на снимки, текст и видео съдържание. „Споделянето на информация за други хора без тяхното знание, може да ги злепостави, унижи или дори да ги постави в опасна ситуация. За съжаление, младите хора все по-често страдат не само заради собствената си, но и чужда непредпазливост”, алармира Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.

Специални гости на събитието бяха г-жа Надя Шабани, Председател на Държавна агенция за закрила на детето и г-н Орлин Кузов, Директор Дирекция „ИКТ в образованието”, към Министерство на образованието младежта и науката.

Г-жа Шабани изрази подкрепа за общоевропейската кампания и представи някои от членовете на Съвета на децата на ДАЗД. „Ние не възприемаме децата само като „обект на въздействие” и затова ще разчитаме на тяхната активност да разпространят сред своите връстници посланията на кампанията” заяви г-жа Шабани. През 2010 г. ДАЗД в сътрудничество с Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта на НС ще организира социологическо изследване за отношението на родителите към използването на интернет от децата и степента на информираност за опасностите в мрежата. Г-жа Шабани припомни данни от доклад на ООН, според които над 750 000 педофили правят опити да влязат в контакт с деца чрез Интернет.

По повод световния ден за безопасен интернет, Microsoft обяви резултати от изследване в 12 европейски страни с повече от 14 000 респондента. Управляващият директор на Microsoft за България, Огнян Киряков сподели факта, че близо 66% от младежите нямат никакви ограничения от родителите си за ползването на интернет. „Последните проучвания показват, че половината от тийнейджърите считат за напълно безопасно да споделят лична информация онлайн и 43% от тях спокойно публикуват името на училището си. Като родител съм убеден, че пълният контрол не е адекватно решение, когато говорим за възпитанието на младите хора, но тук е ролята ни на възрастни - да познаваме опасностите и да подготвяме децата си за живота на „виртуалната улица”. Г-н Киряков представи конкурса „Data protection day”, иницииран от Европейската Училищна Мрежа и Майкрософт, като добър пример за диалог между родителите и техните деца. Конкурсът е насочен към младите хора на възраст между 15 и 19 години. Огнян Киряков с гордост представи първите български финалисти в международния проект с видеото спечелило вниманието на журито - „Човекът, който знае всичко”.

По време на събитието координаторът на Националния център за безопасен интернет, Георги Апостолов, очерта националните инициативи, планирани в рамките на общоевропейската кампания:

  • В Деня за безопасен интернет трите мобилни оператора Mtel, Globul и Vivacom, партньори в Обществения съвет за безопасен интернет за втора поредна година изпращат специално послание до своите потребители, с което напомнят за разумното използване на мобилните комуникации.
  • Националният център за безопасен интернет, съвместно с мобилните оператори, ще разработи брошура „Детето и мобилният телефон”, която ще информира родителите и младежите за евентуалните рискове при ползване на мобилен телефон за заснемане и публикуване онлайн на неподходящо съдържание.
  • След двугодишна успешна работа на Асоциация „Родители” и Фондация „Приложни изследвания и комуникации” в 18 столични училища, обучителния курс за учители „Реално и виртуално насилие: превенция чрез интерактивно обучение в училище” ще се проведе в края на февруари и в град Варна с подкрепата на общинския съвет на града.

В кампанията до момента:

  • Националният център за безопасен интернет организира съвместно с Държавната агенция за закрила на детето първата по рода си работна среща със собственици на някои от най-популярните сайтове за запознанства с общ брой регистрирани потребители от 2,7 милиона души, от които над 800 000 са на възраст под 18 години. По време на срещата бяха обсъдени Принципите за безопасност на сайтовете - социални мрежи на Европейския съюз и препоръки за постепенното им въвеждане в България. В резултат на срещата бе прието да се въведе отличителна "Марка за сигурност" за сайтовете приели европейските принципи за онлайн безопасност.
  • В навечерието на Световния ден, посветен на онлайн сигурността, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков изнесе "Открит урок по безопасен интернет”. С темата „Инциденти с непълнолетни в нета" се включи и началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП, Явор Колев. Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет, сподели примери от практиката относно безопасните места в интернет пространството.[su_youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=ylh1zzeICDM&feature=youtu.be"]