Намалява употребата на алкохол сред децата в България

04.10.2016г.

<div class="single_news">

С 30 % е намаляла употребата на алкохол сред децата в България, показват данните на последното паневропейско изследване на Световната здравна организация. Тенденцията за намаляване на използването на спиртни напитки от млади хора, отчитат от Асоциация „Спиритс България“.

За 4-та поредна година обединението на най-големите алкохолни компании в България, подкрепено от Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на образованието и науката и Асоциация „Родители“, ще проведе „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“. Това е програма за ранна превенция на употребата на алкохол, насочена към родителите на ученици от 11 до 13 години. Според изследванията, именно на тази възраст децата за първи път опитват спиртни напитки. Целта на срещите е да се изгради постоянна комуникация с родителите и учителите, за да се създаде доверителна връзка и модели за подражание в децата, подчертаха Ралица Скорчева и Мирослава Симова от Асоциация „Спиритс България“.

До момента в програмата „Родителски срещи в бар“ са се включили образователни институции от градовете София, Враца, Пловдив и Бургас.

Към учениците от 11 и 12 клас е насочена кампанията „Шофиране=отговорност“. Предвидено е в часа на класа чрез 15 минутен филм с „Моментът никога не е само един“ и дискусии бъдещите шофьори да се запознават с рисковете и последствията от шофиране в нетрезво състояние.

Продължава и сътрудничеството с Кауфланд България и Лидл България за недопускане на продажба на алкохол на непълнолетни. Тази година в инициативата се включва и Националната лозаро-винарска камара. „Искаме децата децата на България да водят здравословен начин на живот. Надяваме се, че с общи усилия ще допринесем за ограничаване на употребата на спиртни напитки сред подрастващите“, допълниха представителите на търговските вериги.

</div>
Членове на Съвета на децата се включиха в отбелязването на 139-та годишнина от Освобождението на България. На 03 март представителите на младите хора поднесоха цветя пред емблематични паметници, свързани с историята ни. От името на децата венци в знак на признателност към всички, отдали живота си за свободата ни, положиха в гр. Перник - Йоана Захариева – председател на Съвета и в гр. Враца – Виктор-Кристиян Василев. След официалната церемония в своя роден град г-ца Йоана Захариева проведе среща с кмета д-р Вяра Церовска, като я запозна с дейността на Съвета и инициативите, които ще реализират членовете му през настоящата година. [/su_slider]

[su_slider source="media: 4019" limit="96" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"]

&nbsp;