Офелия Кънева, председател на ДАЗД: Помагаме на учителя да се чувства по-добре подкрепен

13.09.2017г.

Поредица от мерки, които да подпомогнат учителите, представи председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

Постарахме се до всяко училище да стигне актуален списък  с имена, телефони и имейли на професионалисти, работещи с деца. Тези контакти са на разположение на всеки класен ръководител. Чрез тази информация учителите ще знаят на кого да се обадят при нужда, обясни г-жа Кънева в предаването „Хоризонт до обед‘‘ по Българското национално радио.

Председателят на ДАЗД  призовава да се ползва активно Националната телефонна линия за деца и тинейджъри. Номерът на горещата линия -  116111, е разлепен във всяко учебно заведение и може да бъде ползван по всяко време на денонощието.

Държавната агенция за закрила на детето, заедно с представители на министерството на образованието, започва срещи с директори на училища. „Ще си говорим как да бъдем полезни, как да подкрепим подпомагащи инструменти за разтревожени родители“, каза г-жа Кънева и обясни, че до края на годината срещи ще бъдат проведени с всички директори в страната.

Председателят на ДАЗД разказа за добри примери за справянето с детското насилие.  В Силистра децата си направиха свой съвет и се договориха, че когато има проблем, първо те ще го обсъждат в съвета си и ще се справят сами. В резултат на това от този момент досега в Силистра няма нито един случай на насилие сред децата.

В Сливен пък програмата на училищния живот се разграфява от учениците и всеки е ангажиран с тези дейности непрекъснато. Те са от типа училищен вестник, училищен сайт, извънкласни занимания, спорт. Всичко, което касае децата се обсъжда на междуучилищния съвет. Те си правят план-графика, директорът се ангажира да обезпечава това да се случи, разказа г-жа Кънева.

Тя подчерта, че у нас Съветът на децата е консултативен орган и откакто е създаден в България няма решение, засягащо децата, което да е взето без да е обсъдено с тях. Заради това на всички международни форуми България се дава като добър пример, отбеляза председателят на ДАЗД.

Цялото интервю с Офелия Кънева можете да чуете на адрес :

http://bnr.bg/horizont/post/100872562/ofelia-kaneva