Офелия Кънева: „Ако има нещо, за което наистина си струва да преглътнем всички егото си и да обединим усилия си, това са децата"

09.06.2017г.

[su_slider source="media: 2704,2705,2706,2707,2708,2709,2710" limit="84" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"] [/su_slider]

Това каза председателят на ДАЗД Офелия Кънева на брифинг за журналисти, който се проведе в областната администрация на град Силистра. Г-жа Кънева запозна журналистите с отчета на Държавната агенция за извършената работа от 1-ви юни 2016 година до 1-ви юни 2017 година, както и с идеята за провеждането на регионалните срещи в цялата страна. Малко след брифинга започна и самата регионална среща с местните структури, имащи отношения към работата с деца. На срещата присъстваха зам. областния управител на област Силистра Стоян Бонев, зам. кметът на Силистра Денка Михайлова, експерти от Отдел „Закрила на детето“, представители на неправителствени организации, както и представители от община Тутракан. На срещата от страна на Държавната агенция за закрила на детето участваха и Галя Атанасова, главен експерт от Дирекция „Контрол правата на децата“ и доц. Александър Жеков, експерт от Дирекция „Политики и стратегии за децата“.

Присъстващите бяха запознати с приоритетите на ДАЗД за 2017 г., а именно: участието на децата в правенето на политика за деца, който приоритет бе лично представен от председателят на Държавната агенция; разгръщане на политиката за деца към всички деца, представен от Галя Атанасова и въвличане на професионалните общности, който  бе представен от доц. Александър Жеков.

Председателят на ДАЗД сподели с присъстващите, че през последните години агенция основно е съсредоточила работата си предимно за децата в риск, а от всички останали деца е абдикирала. "Целта ни е да направим така, че нито едно дете в България да не се чувства неподкрепено в развитието на своя талант или в своите нужди. През тази година ще положим усилия, така че децата в България да могат да се ползват от възможностите, с които разполага държавата", каза още Офелия Кънева.