Офелия Кънева: „Вярвам и съм сигурна, че като представители на закона не допускате да се нарушават правата на децата“

21.11.2016г.

Днес, 272 аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посрещна видни наши юристи и адвокати по случай Деня на българската адвокатура. Сред гостите бяха двама бивши премиери - Филип Димитров и Георги Близнашки, бившият и настоящ омбудсман - Константин Пенчев и Мая Манолова, зам.-председателят на НС Явор Нотев, председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов, бивши и настоящи депутати, конституционни съдии, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, преподаватели в Юридическия факултет и студенти.

По повод празника, по покана на Висшия адвокатски съвет, присъства и  председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

„Благодаря за поканата да бъда част от това празненство и честит празник. Само който не е стъпвал в 272 аудитория не знае какво вълнение изпитва човек, заставайки точно на това място. Вярвам и съм сигурна, че като представители на закона не допускате и в бъдеще няма да допуснете да се нарушават правата на децата. И искрено се надявам да чувате и приемате мнението, съветите и препоръките на децата. Защото те има какво да ни кажат“.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова отправи приветствие към всички присъстващи: „Ние строим мостове, а не разрушаваме. И ще се борим срещу всички, които поставят собствените си интереси над закона“.

Поздравителни адреси българските адвокати получиха от президента Росен Плевнелиев и от председателя на НС Цецка Цачева.

Освен отбелязване на празника бе представена и книгата на проф. Милко Палангурски „Адвокати, управление, политика 1879-2016”, в която авторът се е спрял на биографиите на адвокати, които в различни периоди от живота и кариерата си в тази епоха са били държавни глави, регенти, председатели на парламенти, министър-председатели, министри, конституционни съдии, председатели на върховни съдилища, главни прокурори и омбудсмани на републиката. Книгата е издадена с помощта на Висшия адвокатски съвет и Софийския университет.

[su_slider source="media: 3668,3669,3670,3671,3672,3673,3674,3675,3676" limit="47" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"]

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.