Офелия Кънева: „За да променим съдбата на децата трябва да има добро партньорство между институциите и да не си спестяваме грижата за

18.07.2016г.

<div class="single_news">

„Карлово е положителен пример точно за това – тук професионалистите си говорят, помагат, подкрепят. Именно за това съдбата на децата от Комплекса за социални услуги се променя успешно“. Това сподели председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, която бе на посещение в Карлово по повод  179-годишнината от рождението на Васил Левски и четвъртия рожден ден на Комплекса за социални услуги. „В Карлово хората са отворени за незабавен диалог, не си спестяват грижата, когато има нужда от нея“ допълни още г-жа Кънева.

При посещението на Центъра за обществена подкрепа и Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания заедно с нея беше и председателят на Съвета на децата г-ца Йоана Захариева.

„Посрещането днес беше толкова радушно, че няма как да не предам цялата тази положителна емоция на всички членове на Детския съвет. Защото едно е да чуеш, друго е да прочетеш и съвсем различно да видиш със собствените си очи и да го преживееш“ развълнувано сподели Йоана. И  още: „Срещата ми днес със всички тези деца ми даде един по-различен поглед върху средата и начина, по който може да се помогне. Защото ние не говорим за децата като маса, а за конкретни примери“.

„Разчитам много на г-жа Кънева Държавната агенция за закрила на детето да бъде без излишно администриране  и бюрократизиране, а да прави неща, които са близки до най-нуждаещите се – децата“. Това сподели кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и допълни: „Имате нашата протегната ръка за всичко, което ще правите!“

За г-жа Кънева приоритет ще е да се чува мнението на специалистите, защото те са хората, които работят на терен в центровете на деца и те са тези, които реално се докосват до всички проблеми и тяхното решение.

И за финал пожеланието, което написа г-жа Кънева по повод рождения ден на Центъра за обществена подкрепа:

<em>Скъпи  приятели,</em>

<em>             Честит рожден ден!</em>

<em>Думите отсъстват пред делата Ви, протоколът отстъпва пред вдъхновението, с което заразявате без спир!</em>

<em>Бих си пожелала всеки град да има екип като Вас, всеки доброволец да има пристан като Вашия, всеки родител да има приятел като Вас,Всяко дете да има опора като Вас!</em>

<em>Но всъщност се радвам, че в центъра на патриотизма – Карлово, Вие давате най-добрия старт за всички таланти, професионалисти,организации и институции!</em>

<em>Бъдете здрави! Не спирайте да дерзаете, за да могат българските деца да имат мечти и да са щастливи!</em>

[su_slider source="media: 4691,4692,4693,4694,4695,4696,4697,4698,4699,4700,4701,4702,4703,4704,4705,4706"]

</div>

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.