ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Д-Р ЕЛЕОНОРА ЛИЛОВА БЕ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП В ГРАД САМОКОВ

08.10.2019г.

Центърът за настаняване от семеен тип за деца е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда за пълноценно израстване и развитие на деца и юноши, за които към момента на настаняване не е възможно да бъдат отглеждани в родното им семейство, в семейство на близки и роднини, или в приемно семейство. Децата в такива центрове са деца в риск, останали без родителска грижа до търсене на възможности и осигуряване на завръщането им в семейството.

В Деня на усмивката председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) – д-р Елеонора Лилова, главният директор на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ – Камелия Николова, и главните инспектори Андриян Георгиев и Снежана Пейчинова посетиха Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в град Самоков. Гостите бяха посрещнати от децата с красиви усмивки от кадастрон, както и с погача – по стар български обичай. Екипът на ДАЗД предаде на настанените в центъра момичета и момчета вълнуващи детски книги, всяка от които с послание от техни връстници, дарение от ОУ „Екзарх Антим Първи“ в град Пловдив.

Децата показаха с гордост своите албуми със снимки и сувенири, изработени от самите тях, както и любимците си – костенурките и рибките, които отглеждат. Те представиха и своите изработени табла с правила на поведение и послания за доброто, което правят на другите около тях. Някои от посланията са: „Всеки ден, когато се събудиш, си помисли: Аз съм жив! Щастлив съм, че имам този скъпоценен човешки живот. Няма да го пропилея!“, както и „Вярвай в трудните моменти, смей се, когато тъжиш. Лесно е главата да отпуснеш, трудно е да победиш!“.

В хода на посещението д-р Лилова беседва с децата за ежедневието, заниманията по интереси, визията и желанията им за бъдещото им за личностово развитие, както в Центъра, така и извън него. Тя се запозна на място със социалната услуга и спецификата на работа на персонала, ръководен от г-жа Иванка Соколова. Впечатленията от посещението са осигурените подходящи условия и уютна атмосфера, в които живеят и растат децата.

Доставчик на услугата е Община Самоков. В Центъра в момента са настанени 13 деца на възраст от 11 до 18 години. Всички посещават училище и разнообразни допълнителни занимания – спорт, готварство, рисуване.

Центърът за настаняване от семеен тип за деца е в самостоятелна новопостроена сграда на два етажа с двор, който е оборудван според изискванията и стандартите и отговаря на потребностите на потребителите. Пространството там е насочено към създаване на уютна и спокойна среда, която е близка до семейната, съобразена с потребностите и даваща на всеки потребител лично пространство. Оформени са два къта за разговори и почивка с мека мебел, където освен гледане на телевизия, слушане на музика, децата могат да общуват помежду си в обстановка, близка до семейната, предразполагаща създаване и развитие на различни социални контакти, умения и взаимоотношения. Спалните помещения са проектирани и обзаведени за две деца, като всеки потребител има собствено легло, гардероб, бюро със стол и лампа, и шкаф. Санитарните помещения са разположени на двата етажа, като са съобразени с броя спални помещения. Кухнята е обзаведена с всичко необходимо за приготвяне и съхранение на храната – електроуреди, съдове и прибори. Обособени са и 4 дневни стаи, където могат да се събират всички лица. Всяка дневна е оборудвана със секция, телевизор, компютърна конфигурация, музикална уредба, място за игра, подходящи маси и мека мебел. Също така има и мокро помещение за пране, сушене и гладене. Обособено е помещение за склад на санитарно-хигиенни, перилни и миещи препарати, както и други материали, необходими за функционирането на ЦНСТ. Дворът е оборудван с детски съоръжения, достъпни и безопасни за децата.

Освен подходящите условия за живот на децата, екипът на Центъра дава всичко от себе си, за да осигури атмосфера на доброта, грижа и любов, близка до семейната, за да се компенсира липсата на родителска такава.