ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ПРАЗНИЧНО СЪБИТИЕ ПО СЛУЧАЙ „ДЕНЯ НА ЕВРОПА“

09.05.2019г.

На 09.05.2019 година, по случай Деня на Европа, председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова и зам.-председателят на Агенцията – г-жа Мариела Личева, бяха официални гости на празнично събитие, организирано от Центъра за развитие на човешките ресурси, Националния Европас център, Националния Еврогайдънс център, Националното звено за координация по дейност eTwinning, както и Националния Евродеск център.

В контекста на събитието бе проведена европейска конкурсна образователна игра. В празничното състезание участие взеха пет училищни отбора, представители на Девета френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламарти“, Националната търговско-банкова гимназия и Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

В официалното откриване своя музикален и танцов творчески талант показаха децата от ДГ № 73 „Маргарита“, първокласничката Божидара Тафровска от 2 СУ. „Акад. Емилиян Станев“ и осмокласничката Лилия Стоянова от Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

На 9. май празнуваме Деня на Европа. На тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. Френският министър на външните работи (Робер Шуман) прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни, да обединят производството си на въглища и стомана, и така да направят първата стъпка към Европейска федерация. На срещата на лидерите на Европейския съюз в Милано, през 1985 г., е взето решение 9. май да се чества като „Ден на Европа“. Така този ден става символ на Обединена Европа.