Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

Председателят на ДАЗД: Обединяването на научните знания и практическия опит ще доведе до намаляване на насилието над и между деца

10.06.2016г.

Ръст с 20 процента на случаите на насилие над и между деца само за последната година, показват данните на Държавната агенция за закрила на детето. Това е основен индикатор, че трябва всички да обединим усилията си за интензивни ходове и активна политика за превенция на рисковете за всички деца в България, заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Офелия Кънева днес по време на българо-френска научно-практическа конференция "Превенция на насилието в ежедневието“.
Според председателя на ДАЗД са необходими синхронизиране на подходите за разпознаване и реакция на този негативен феномен. Обединяването на научните знания и практическия опит ще доведат до преки резултати в намаляване на насилието над и между деца, каза г-жа Кънева.

Имаме не достатъчно много активни участници, които да осигурят подкрепа на децата, но същевременно имаме добри практики, чийто ефект е изключително позитивен и това бе отбелязано и от Комитета по правата на детето на ООН по време на защитата на доклада на България на 30 май в Женева, заяви председателят на ДАЗД. Тя съобщи, че в препоръките на Комитета тези добри практики са показани като активни ходове на страната ни, които трябва да бъдат подкрепяни, разпространявани и изключително активно мултиплицирани.

Разчитам, че конференцията ще бъде само началото на нов прочит с практически акцент на работата и реалните измерители на усилията ни, и ще даде възможност да си партнираме така, че всяко едно дете да има почти незабавен достъп до подкрепа, тогава, когато има нужда, където и да живее, и в каквито и условия да го е поставила нашата действителност. Децата заслужават нашето обединение и нашата сила да гарантираме техните права, най-добрия им интерес и максимално качествен живот, каза г-жа Кънева.

Акцент във форума е превенцията на различните прояви на насилие (физическо, психическо, неглижиране и др.) в ежедневието – в училище, на улицата, на работното място, в медиите, в киберпространството - и актуалните начини за справяне с проблема.

Конференцията се организира от Философски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Френския културен институт в София под патронажа на  Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

[su_slider source="media: 4832"]