Председателят на ДАЗД беше гост на рождения ден на Център за обществена подкрепа „Св. София“

28.09.2018г.

С торта, игри и много детски усмивки беше отбелязан 10-ият рожден ден на Център за обществена подкрепа „Св. София“ на Фондация „За нашите деца“. Специален гост на празника беше председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. Тя връчи почетен плакет на изпълнителния директор на Фондацията г-жа Иванка Шалапатова за постигнатите успехи и резултати в грижата за децата и осигуряване на подходяща подкрепа на техните семейства. „Детските усмивки са най-ценната награда и днешните щастливи лица на децата показват, че Вие и екипът Ви дарявате с любов и топлота всяко от тях. Тук е тяхното място за грижа, любов и мечти“, заяви в приветствието си д-р Лилова.

 

За изминалите 10 години повече от 6000 деца и семейства са получили подкрепа и надежда в Центъра за обществена подкрепа „Св. София“. От 2013 г. до сега екипът му е предотвартил изоставянето на над 800 момчета и момичета, а други 200 отново се отглеждат от родителите си в семейна среда. Към момента социалната услуга се ползва от 146 потребители, с които работят социални работници, семеен консултант, психолог, педиатър, специалисти по ранна детска интервенция и др.

 

„И в следващите 10 години, в които екипът ни ще продължи да бъде съпричастен към съдбите на децата и семействата в риск, ще бъде лоялен партньор в предизвикателствата, с които се сблъскват, и ще работи за това всяко дете да има сигурност и щастливо детство в семейство“, декларира изпълнителният директор на Фондация „За нашите деца“.

 

Гости на празника бяха и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, много артисти и приятели на Центъра за обществена подкрепа.

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.