Председателят на ДАЗД Офелия Кънева откри Международния баскетболен камп в Габрово

09.07.2017г.

Тази неделя, на 9-ти юли се проведе официалното откриване на Международен баскетболен камп 2017. Събитието се проведе в Спортна зала Орловец, а Държавната агенция за закрила на детето за втора поредна година застава като патрон на кампа. На председателят на ДАЗД Офелия Кънева се падна честта да открие най-масовото спортно събитие на Габрово за лято 2017г. Г-жа Кънева приветства всички участници и треньори в кампа. Тя им напомни, че „не сме само в центъра на България, а всички шампиони в Габрово са центъра на България, в центъра на баскетболния свят, в центъра на истинския смисъл в инвестирането в деца“. „Вие можете да бъдете изключителен пример за шампионство - за себе си, за приятелите си, за възрастните, които трябва да се научат да взимат пример от Вас. Пожелавам Ви много победи, пожелавам Ви много уроци, пожелавам Ви истинска промяна в живота, която да носи името на Габрово, името на Международния баскетболен камп, който без Вас нямаше да бъде център на света“, каза още г-жа Кънева на участниците в кампа.

Владимир Искров, идеен генератор на формата, основен организатор и вдъхновител на международния баскетболен камп, отправи своето послание към всички нетърпеливи участници.  Той им пожела да бъдат постоянни в тренировки и че, вярва че ще се представят по най-добрия начин.

След  това Офелия Кънева демонстрира майсторски пас от гърди с две ръце, с което даде начало и на тренировъчната работа.

Тази година лагерът е със своеобразен рекорд. В него ще вземат участие 332 деца, на възраст от 8 до 18 години. Участниците са от отборите на „Левски“, ЦСКА, „Черно море“ (Варна), „Делфин“ (Бургас), Балкан (Ботевград), Септември (София), Дунав (Русе), Атлетик (София), Славия, Етър. Габровската баскетболна школа ще бъде представена с 55 деца.

Всички млади, бъдещи баскетболни звезди ще доразвият и обогатяват уменията си под вещото ръководство на специалисти от световни баскетболни школи от Италия, САЩ, Англия, Чехия и Молдова.

От българска страна те ще черпят опит и мотивация от треньори на най-добрите баскетболни школи в страната, в лицето на треньори като Виктория Маринова, Яна Пешева, Йоланда Коса, Едуард Вълчев, Косьо Касъров, Теди Буков, Ахилеас Зикас, Владимир Искров, Венцислав Георгиев, Костадин Костов, Николай Вътков, Виктор Крушев, Галя Илиева, Иван Бонев, Денислав Коцев. Като всички те ще бъдат подкрепяни от доброволци от доброволци на кампа.

Youtube канала на Българското баскетболно общество – basketball TV ще предава на живо, всеки ден от различно място, за да бъдат повече хора част от най-вълнуващото и мащабно баскетболно събитие в България това лято.

В рамките на кампа ще се проведе и традиционният баскетболен турнир за купата на Община Габрово „Христо Донков“. Той стартира на 13 юли и в него ще премерят сили българският национален отбор момчета до 16 години, връстниците им от националните отбори на Чехия и Украйна, както и сборен отбор от Габрово с най-добрите участници в лагера третирани от Виктор Крушев.

Малката певица Далия Ковачева, усмихна и поздрави всички гости и участници с изпълнение на песен от филма „Шрек 2“ за герои, подвизи и приятелства.

Повече от 25 са партньорите и спонсорите в реализирането на второто издание на международния баскетболен камп Габрово 2017г. Държавни и частни структури са обединени от идеята младите баскетболисти да бъдат подкрепяни по всякакъв начин във възможностите за перспективното им развитие.

Госпожа Таня Христова, кмет на община Габрово, съорганизатор и домакин на събитието приветства участниците  и гостите.  Тя  призова участниците през тази седмица да се забавляват и да слушат това, което им казва най-вече Владо Искров. Тя благодари на всички спонсори и изрази своето удолствие, че г-жа Офелия Кънева, председател на Държавна агенция за закрила на детето лично и професионално е ангажирана с това, всички деца в България да бадат щастливи и да се реализират като личности в това, което са избрали.

На 15.07. ще се проведе демонстрационен мач за хора в инвалидни колички, а закриването на кампа ще се проведе на 16.07.2017г. от 20 часа в спортна зала „Орловец“.[su_slider source="media: 2495,2496,2497,2498,2499,2500,2501,2502,2503,2505,2506,2507,2508,2509,2510,2511" limit="24" link="image" title="no" class="su-slider"] [/su_slider]