Председателят на ДАЗД Офелия Кънева: „Трябва да станем по-чувствителни по отношение на проблемите на деца, по отношение на таланта на

12.09.2016г.

<div class="single_news">

„Един от основните ми приоритетите като председател на Държавната агенция за закрила на детето е да правим политика ЗА ДЕЦАТА.  В тази връзка всички държавни институции, имащи отношение към децата в България – президентство на Република България, МТСП, МОН, МЗ, МК, МП, МВР, МВнР, АСП, ММС и Национално сдружение на общините, всички местни структури, като община и областна оправа, академичната общност и бизнес обществото трябва да работим заедно – ръка за ръка. Трябва да станем по-чувствителни по отношение на проблемите на деца, по отношение на таланта на децата и по отношение на гласа на децата. Трябва да се научим да ги чуваме“. Това заяви Офелия Кънева на пресконференция, която се проведе в зала „Пленарна“ в община Варна. Повода за пресконференцията е второто редовно заседание на Съвета на децата към ДАЗД, което се проведе между 10-ти и 12-ти септември в морската столица.

„Изборът заседанието да се проведе във Варна не е случаен. Избрахме Варна, защото догодина градът е обявен за Европейски град на младежта. И оттук нататък заседанията на Съвета на децата ще се провеждат в различни градове от страната, защото само по този начин всички ще станем съпричастни с проблемите на децата ни“, каза още г-жа Кънева.

Другата новина е, че Съветът на децата от догодина ще се провежда вече 4-ри пъти в годината в синхрон с провеждането на заседанията на Националния съвет по закрила на детето.

За първи път това изнесено заседание се проведе и онлайн - приложи се възможността, която се дава от устава на Съвета на децата, а именно за електронно провеждане.

„Изключително много благодаря на експертите от Министерството на образованието и науката, на Министерството на младежта и спорта, както и на териториалните структури на МЗ, МВР, АСП, ГИТ, които присъстваха и активно се включиха в заседанието на Съвета на децата. Благодарности и за екипа на община Варна, в лицето на кмета г-н Иван Портних и зам. кмета г-н Коста Базитов, както и на областният управител г-н Стоян Пасев. Благодарности и на фирма Metlife Bulgaria и Junior Achivement, които също се включиха в заседанието. Благодарности за децата от Съвета на децата за отдадеността, дисциплината и отговорността, която демонстрират в своята работа.

Благодарност и за активната подкрепа на Министрите на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването, на правосъдието, на външните работи“ каза още в заключение председателя на ДАЗД.

От Съвета на децата ще отправят искане към институциите, както и ще организират петиция младежите под 18 години да имат право на граждански договор и да могат да работят, без да преминават през всички тромави процедури, които съществуват в момента. „Има много тийнейджъри, които искат да работят и да помагат в семейния бизнес“, даде за пример Михаела Романова, зам.-председател на Съвета.

Децата настояват и за по-тясно взаимодействие с местните власти, най-вече в лицето на областните управители и кметовете, които да участват в избора на членове на детската организация. В нея членуват 33 деца, 28 от които представители на областните центрове в страната, а останалите – на малцинствата.

От своя страна председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева приветства детските инициативи и подчерта, че разчита на съветите на децата, защото чрез тях се оформят най-правилните младежки политики. С помощта на експерти и препоръките на децата ще можем да изготвим добри предложения за промени, заяви Кънева.

На пресконференцията присъстваха областният управител Стоян Пасев и зам.-кметът Коста Базитов.

[su_slider source="media: 4453,4454,4455,4456,4457,4458,4459,4460,4461,4462,4463,4464,4465,4466,4467,4468,4469,4470,4471,4472,4473,4474,4475,4476"]

&nbsp;

</div>