ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДАЗД ПОДКРЕПИ СЕДМИЦАТА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

22.01.2020г.

За тринадесета поредна година в България се отбелязва Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Инициативата е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и се представи днес във фоайето на Народното събрание.

От 22 до 24 януари в сградата на Народното събрание ще са разположени тематични щандове, на които се предоставя информация за методите по превенция на единственото предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова приветства кампанията и призова за информираност и редовна профилактика срещу заболяването:

 „Това, че сме тук всички заедно, показва нашата политическа, професионална и човешка воля да обърнем специално внимание на това социално значимо заболяване. Грижата за жената, като настояща и бъдеща майка е изключително важна за нас, както и за щастието на децата, които трябва да растат под грижите на своите здрави родители.“

Програмата за превенция на рака на маточната шийка предлага безплатни ваксини за момичета на 12 и 13-годишна възраст. Все още обхватът на момичетата от целевите групи е много нисък, а това е второто по честота раково заболяване в страната. В държави като Шотландия и Англия обхватът на ваксините е над 70 %. В България от рак на маточната шийка годишно умират средно 700 жени, отбелязват специалистите.

„Обръщам внимание на здравето на момичетата, които младостта често превръща в особено уязвими и емоционални  същества. Опасна е фразата „На мен това няма да ми се случи“, която навярно всяка една от тях си повтаря, защото пред болестта всички сме равни и никой не е застрахован“ подчерта още д-р  Лилова

Инициативата се откри от председателя на 44-то Народно събрание г-жа Цвета Караянчева, председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова и депутати. Присъстваха представители на Министерството на здравеопазването, Световната здравна организация, на съсловни и пациентски организации, водещи медицински специалисти и журналисти.