Председателят на ДАЗД посрещна българските медалисти от световните „Игри за победители“

07.08.2018г.

С 29 медали се завърнаха българските деца, взели участие в тазгодишните „Игри за победители”. 26-те момчета и момичета завоюваха на състезанието в Москва 14 златни, 8 сребърни и 7 бронзови отличия в спортовете шах, тенис, плуване, футбол и лека атлетика.

Победителите бяха посрещнати на Летище „София“ от председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова. “Казват, че човек може да постигне всичко, стига да вярва истински в него. Вашите отличия ни дават повод за гордост и радост. Не спирайте да мечтаете и да бъдете победители!“, им пожела тя.

Всяко дете получи като подарък от ДАЗД енциклопедия, с която да обогати знанията си.

Световните „Игри за победители“ обединяват деца на възраст от 7 до 16 години от цял свят, които са успели да се преборят с рака. Те се провеждат за девети път, като тази година домакин е Москва. България участва за шести пореден път.

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.