Председателят на ДАЗД участва в празника “Фамилатлон”

18.05.2015г.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева се включи в празника на семейството, спорта и здравословния начин на живот “Фамилатлон” в Южния парк.

<strong>„</strong>Фамилатлон<strong>”</strong> е фестивал с игри и забавления за цялото семейство, който Асоциация „Родители” организира за седма година. Над 40 клуба за спорт и занимания за свободното време предоставят възможност на деца и родители да се включат в традиционни и екзотични спортове като бадминтон, петанк, капоейра, айкидо, роботика или да демонстрират умения и да се забавляват в импровизирани ателиета.

Програмата на празника включва още велопоход и състезание по спортно ориентиране „Малката Европа”, което по забавен и атрактивен начин запознава децата и техните семейства с интересни факти за европейските столици.

“Нека да помогнем на всяко едно дете в България да бъде в своето семейство, да спортува и да се развива. Предизвикателството, което децата получават в спортните състезания, гради в тях чувство на отговорност, на воля и най-важно - на хармония между духа и тялото. Много е важно да можем да отделяме, колкото може повече време на децата си, да говорим с тях за това, което ни вълнува, и да спортуваме заедно. По този начин ще изградим едно здраво поколение, което познава своите права”, заяви г-жа Жечева.

Официални гости на събитието бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният редактор на в-к „Стандарт” Славка Бозукова.

Движението "Фамилатлон" се заражда във Франция. Целта му е популяризиране на спорта като средств за подобряване на комуникацията в семейството, повишаване на образователната и социалната роля на спорта и затвърждаване на силната взаимовръзка между спорта и здравето

В България всяка година то събира над 3000 деца и родителите им на целодневен празник на открито. Освен в София инициативата се реализира и в градовете Горна Оряховица, Козлодуй, Самоков, Перник, Дупница и Враца.