Председателят на ДАЗД присъства на откриването на фестивалите "Като звездите" и "Отворено сърце"

05.06.2015г.

Плакет за принос в развитието на политиките за децата и подкрепата на момчетата и момичетата със специфични потребности връчи председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева на Сдружение за подпомагане и поощряване на детски таланти „Вега” - организатор на Петия национален фестивал „Като звездите”, който се провежда в град Павликени.

Празникът е под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. За поредна година той събира над 250 деца и младежи със специфични потребности от социални институции и резидентни услуги от цялата страна. Те ще покажат своите рисунки, саморъчно направени играчки, ще пеят и ще танцуват.

„Щастлива съм, че днес съм част от този цветен фестивал, сред толкова много усмивки и радост. Това е доказателство, че е изключително важно децата с увреждания да имат възможност да демонстрират своите таланти и умения. По този начин се подкрепя и развива тяхната социализация и интеграция”, заяви при откриването г-жа Ева Жечева.

Гости на празника бяха вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова, областният управител на Област Велико Търново проф. Пенчо Пенчев и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

По-късно през деня председателят на ДАЗД се включи в Дванадесетия детски ромски фестивал „Отворено сърце”.

Над 1500 деца от България, Македония, Унгария, Гърция и Румъния ще представят от 05 до 07 юни в град Велико Търново традиции, занаяти, история, бит, култура и фолклор на българския, ромския, турския и др. етноси.

Тази година фестивалът, който се организира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, е съпътстван от Пленер на приложните изкуства, етноревю, изложби, конкурси, танци и различни ателиета. Те бяха разгледани от посланикът на Великобритания Ема Кейт Хопкинс, Раджеш Кумар Сачдева - посланик на Индия в България, представители на Министерството на образованието и науката, на местни институции, общественици, граждани.