Председателят на Държавната агенция за закрила на детето се включи в младежки форум „Voice It: Решаваме с децата“

23.11.2018г.

 

Председателят на ДАЗД - д-р Елеонора Лилова взе участие в младежкия форум „Voice it: Решаваме с децата“, който се организира за четвърта поредна година от Национална мрежа за децата и Младежка мрежа „Мегафон“, по случай 20 ноември – Световния ден на детето. Събитието се проведе в Античен комплекс „Сердика“ („Ларгото“) в София и събра над 150 участници от цялата страна – ученици, младежки групи и неформални обединения, представители на институциите и експерти. Поводът за избора на 20 ноември за провеждане на форума Voice it, е 29-тата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Конвенцията, която е приета през 1999 г., е най-ратифицираният  международен договор в света. Посланието, което д-р Лилова отправи към младите хора е да се възползват от правото да изразяват свободно своите възгледи по всички въпроси отнасящи се до децата, като на тях следва да се придава значение, съответстващо на възрастта и зрелостта на детето. Това е регламентирано в чл. 12 от Конвенцията на ООН за правата на детето. В заключение, д-р Лилова се обърна към присъстващите с думите: „Имаме една мечта – един ден в България да се спазват всички права на всички деца, и ние работим усилено в тази посока“.

Темата на тазгодишното издание на Voice it, избрана от децата от Младежка мрежа „Мегафон“, е здравното и сексуално образование. Участниците обсъдиха как в момента се осъществява обучението по тези теми в училище и вкъщи, какво може да се подобри и от какво имат нужда децата, за да се чувстват по-информирани и уверени. Младежите признаха, че често се притесняват да говорят с възрастните – родители и учители за техните страхове и въпроси, свързани със секса и рисковете, пред които са изправени, защото темата все още е табу в много семейства и училища. Младите хора споделиха, че им е по-лесно да обсъждат здравно-сексуалните въпроси със своите връстници, но същевременно осъзнават, че това крие известни рискове, защото понякога липсва информация, или тя не е достоверна.

В събитието се включиха и началникът на Регионалното управление на образованието към МОН Ваня Кастрева, екипът на институцията на Омбудсмана и други представители на институциите.