Президентът Плевнелиев откри Конференцията на Съвета на Европа в София

05.04.2016г.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев официално откри конференцията на Съвета на Европа за правата на децата в София. За нея в България пристигнаха повече от 250 делегати от над 47 държави. Участниците в конференцията под надслов „Достигаме висини за правата на детето“, сред които е и Президентът на Малта, над 15 министри, заместник-министри и представители на различни институции и организации ще разискват днес и утре политиките на новата стратегия на Съвета на Европа за правата на децата.

Конференцията дава начало на третата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето /Стратегията от София/, приета от Комитета на министрите на 2 март 2016 г., която ще напътства държавите-членки през следващите шест години в работата им по пет приоритетни цели за правата на детето. Така правата на над 800 000 000 деца ще се дискутират и защитават на международния форум, който се провежда в София.

„За мен е голяма чест да бъда домакин на тази конференция на най-високо равнище на Съвета на Европа за правата на децата. Събитие с изключително значение, което ще бележи в следващите 6 години нашите планове и нашето ежедневие. Днес тук в сърцето на България ще бъде представена новата Стратегия за правата на детето, приета единодушно от Комитета на министрите. В никакъв случай не е случайно, че новият ни стратегически документ се одобри именно по време на българското председателство. В последните години България превърна политиките за деца в приоритет на управлението и съвсем логично това беше първият деклариран приоритет на нашето председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Затова и днес тук, в София, започва изпълнението на Стратегията за правата на детето. Започва изпълнението на Софийската стратегия“, каза Росен Плевнелиев, президент на Република България при откриването на конференцията.

„Темата за правата на децата събира най-голяма подкрепа. Именно това е изражението на общите ценности, които ни събират в Съвета на Европа. Днес има много предизвикателства, едни от тях са новите технологии, които създават алтернативно възпитание на децата и младите хора. Новите технологии са пример колко е важно да развиваме политиките за закрила на децата, според новите реалности“, коментира Ивайло Калфин, заместник министър-председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика. Министър Калфин подчерта и успехите на България в процеса на деинституционализация. „Ще продължим този процес, защото той дава нови перспективи за децата и предотвратява тяхното маргинализиране“, допълни той.

„В България трябва да се гордеете, че политическото лидерство поставя  правата на децата като основен приоритет в своята международна дейност. Тази стратегия е приета едва преди няколко седмици. Имаме нужда от нови мерки и стратегии за справяне с проблемите с децата. Това са три проблема - продължаващото неравенство и неравнопоставеност между децата, което означава бедност. Вторият проблем е насилието срещу децата. То може да е под различни форми – домашно насилие,  сексуално насилие, трафик на деца с цел проституция или друго. Третото е нещо, което липсва в Европа и по света, това е правосъдна система, пригодена за деца“, коментира г-жа Габриела Батаини<strong>-</strong>Драгони, заместник генерален секретар на Съвета на Европа

„За нас  е особено важно, че стратегията на Съвета на Европа тръгна от София. Убеден съм, че тя ще се превърне в концептуален документ“, категоричен бе г-н Даниел Митов, министър на външните работи на Република България. Той информира, че България издигна кандидатурата на доц. Велина Тодорова – един от авторите на Стратегията, за член на Комитета по правата на детето на ООН.

На официалната церемония и откриващата сесия обръщения изнесоха и г-жа Мари-Луиз Колейро Прека, Президент на Малта,  г-н Беням Дауит Мезмур, председател на Комитета на ООН за правата на детето, г-н Нилс Мюжникс, комисар по правата на човека на Съвета на Европа.

Сред българските гости и участници на събитието са още г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на град София, г-жа Мая Манолова, омбудсман на република България, г-н Хасан Адемов, председател на Комисията по тред и социални политики на 43-то Народно събрание и др.

В конференцията участват не само делегати, но и деца от различни държави, които също  се включват в дискусиите и обсъжданията. За изготвянето на стратегията са проведени над 130 консултации с деца от Европа. Само в България Държавната агенция за закрила на детето е провела анкети с над 9 000 деца, чиито препоръки и позиции са включиени в българския принос и участие в написването на стратегията. По този начин децата сами взимат участие в процеса за определяне на тяхното бъдеще и в защитата на техните права.

Конференцията под надслов „Достигаме висини за правата на детето“ дава начало на третата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето /Стратегията от София/, приета от Комитета на министрите на 2 март 2016 г., която ще напътства 47-те държави-членки през следващите шест години в работата им по пет приоритетни цели за правата на детето. Тя се организира в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Домакини са Министерство на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето.