ПЪРВИ ЮНИ – ПРАЗНИК НА ДЕЦАТА ОТ ДАЗД

01.06.2021г.

Държавната агенция за закрила на детето за поредна година организира празник за децата на 1-ви юни – Международния ден на детето. Тази година празникът е под мотото: „Нека всеки ден да бъде първи юни!“. Празникът се организира в девет града в страната от екипа на ДАЗД заедно с членове на Съвета на децата и подкрепата на общините по места. Освен забавления, организаторите влязоха и в ролята на кореспонденти, които проучват мнението на децата на въпроса: „Как ще продължите изречението: Искам всеки ден да бъде 1-ви юни, защото...?“. Децата от страната имаха възможност да изразят своето мнение, какво ги прави щастливи на 1-ви юни и какво искат да им се случва всеки ден, за да се чувстват щастливи като на 1-ви юни. Така заедно с културно-развлекателната програма в градовете се даде възможност да се чуе детския глас. Участниците от всички градове се свързваха помежду си със стрийминг от София, Бургас, Благоевград, Варна, Враца, Добрич, Димитровград, Пловдив и  Русе.

„На този ден главни герои във всеки дом, детска градина, училище, на улицата, в интернет, навсякъде са децата. Децата със своите сияйни усмивки, които озаряват навсякъде, където се появят. Децата ни имат нужда да чувстват обичта на хората около себе си и да бъдат подкрепени всеки ден. Затова мечтая всеки ден да бъде първи юни и всяко дете да бъде щастливо в своето ежедневие с мама, тате, близките и приятелите си. Затова нека всеки ден да има повече деца щастливи толкова, колкото на този празничен ден! Нека заедно правим за децата само най-доброто!“ – обърна се към присъстващите председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

ДАЗД в партньорство с общините по места събраха децата, за да се веселят заедно и да изразят своите послания за щастливо детство с деца, родители и граждани. Екипът на ДАЗД направи съпричастни, колкото се може повече хора с празника и чрез стрийминг във фейсбук страницата и Youtube канала на агенцията включи в едно събитие участниците от различните градове в страната.

Пред Столичната библиотека на площад Славейков заедно със Столична община се организира специална театрална и концертна програма. Освен детските артистични изпълнения бе разположена и шатра, в която художникът Иван Яхнаджиев рисува с децата картини, вдъхновени на мотото на празника: „Нека всеки ден да бъде първи юни!“

По случай 1-ви юни във Варна ДАЗД и членове на Съвета на децата посетиха социални услуги за деца в града, където се проведе и беседа за представяне на дейностите на агенцията, правата на децата и Националната телефонна линия за деца 116 111. Всички деца получиха подаръчета изненади от ДАЗД. 

Във Враца, съвместно с представителя на Съвета на децата за област Враца – Виктория Данова, имаше дейности и занимателни игри за децата, подготвени с децата и младежите от Младежки дом гр. Враца и Ученическия общински съвет. Програмата, включваше прожекция на анимационни филми; занимателни игри, рисуване, изработване на глинени съдове и др.

В Пловдив Соня и Габриела от Съвета на децата се включиха в програмата на Комплекс за социални услуги за деца и семейства. Изграден бе павилион за правата на децата. Освен раздаване на информационни материали, от двете момичета бяха организирани и много игри.

В центъра на  Русе по време на празничния концерт за 1-ви юни, поздравителен адрес към всички децата от името на председателя на ДАЗД отправи Ралица Чакърова – член на Съвета на децата за област Русе. По-късно представителите на детския глас за областта посетиха различни социални услуги за деца и раздадоха подаръци на малчуганите.

Представителите на детския глас в България организираха инициативи за правата на децата и в Добрич, Бургас, Благоевград, Димитровград и др.

Цялото събитие и изпълнения на талантливите деца може да гледате в Youtube канала на ДАЗД.

Нека всеки ден да бъде 1-ви юни за децата!