Сигнал за три изоставени деца във ферма край Севлиево е получен на тел. 116 111

21.04.2010г.

На 19 април т.г. на Националната телефонна линия за деца в риск 116 111 се е обадила жена, която се е представила за собственичка на ферма, намираща се на 6 км от гр. Севлиево. Тя е разказала, че в изключително нехигиенични условия във фермата живеят три деца - момчета на 6 и на 2 години и момиче на 6 месеца. Родителите им, наети на работа във фермата, не полагали никакви грижи за тях, децата изоставали във физическото и психическото си развитие и страдали от недохранване. Преди 6 месеца бащата ги напуснал, а майката имала психически проблеми.

Жената заявила готовността си да съдейства за решаване на случая и е предоставила телефона си и личния си адрес за връзка. Консултантите от Националната телефонна линия за деца в риск веднага са се обадили в Дирекция „Социално подпомагане” – гр. Севлиево, за предприемане на спешни мерки по изясняване на случая.

На 21 април трите деца са изведени и настанени в специализирани институции – малките в дом за медико-социални грижи за деца, а най-голямото – в дом за деца, лишени от родителски грижи.

Районната прокуратура се е самосезирала по случая и е започнала проверка за събиране на данни за евентуално лишаване от родителски права.

40 592 е общият брой на повикванията на тел. 116 111 от откриването му на 14 октомври 2009 г. до края на март т.г. Най-много са обажданията от деца, които споделят емоционални и семейни проблеми, търсят информация за сексуалното здраве или справяне с наркотична зависимост. Много от децата дават сигнали за насилие в семейството, в училището или на улицата. Сигналите се препращат до полицията, до отделите „Закрила на детето”, към училищен психолог и др.

Отделите „Закрила на детето” работят по 80 случая на деца в риск, за които сигналите са подадени на тел. 116 111.