Спешни мерки за обезопасяване на на ж.п. гарите и ж.п. депата и разяснителна кампания сред децата поиска председателят на ДАЗД

27.11.2015г.

<div class="single_news">

Да бъдат предприети спешни действия за обезопасяване на районите на ж.п. гарите и ж.п. депата и ограничаване на достъпа до тях, поиска председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева в писма до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, кмета на Столична община, кмета на район „Подуяне”, изпълнителния директор на Агенция „Железопътна администрация” и генералния директор на ДП „Железопътна инфраструктура”. Повод за искането е сигнал от близки на 15-годишно дете, което загина в края на месец август, поразено от волтова дъга на гара «Разпределителна» - Подуяне, както и излъчен на 24 ноември репортаж в предаването «Господари на ефира» на Нова тв, който показа, че района все още не е обезопасен, няма предупредителни знаци, които да указват за опасността от инциденти.

Този трагичен инцидент поставя на дневен ред редица въпроси, сред които контролира ли се и как се ограничава достъпа на деца до опасните ж.п. райони, запознати ли са те с опасностите, които ги грозят при влизане в тях.

Съществуващата нормативна уредба забранява „качването по стълбовете и специалните конструкции на контактната мрежа; приближаването на лица непосредствено или чрез какъвто и да е предмет към части на контактната мрежа под напрежение на разстояние по-малко от 2 m. На електрифицираните железопътни участъци е забранено качването на покривите на локомотивите, мотрисните влакове, вагоните, пътните машини и друг подвижен железопътен състав”.

Практиката показва, че децата не са запознати с тези ограничения, нито с рисковете, които пренебрегването им крие за тяхното здраве. През последните години, провокирана и от компютърни игри и анимации, сред тийнейджърите набира популярност «опасна игра» - селфита и снимки на железопътни гари, видеоклипове направени между релсите. Целта на децата – да покажат колко са смели и да съберат най-много харесвания в социалните мрежи. Поради недостатъчната си информираност, те не могат да преценят последствията от действията си.

В тази връзка председателят на ДАЗД се обърна към министъра на образованието и науката с молба в училищата да бъдат проведени "Открити уроци по ж.п. безопасност и безопасно преминаване на железопътните превози", на които децата да бъдат запознати с рисковете в районите на електрифицираните железопътни участъци - близкия контакт с вагони, локомотиви, приближаването до електрозахранващата железопътна мрежа и преминаването през железопътни прелези. Повишаването на информираността на децата е един от факторите за предотвратяване на нови трагични инциденти.

</div>