Старт на регионалните срещи на ДАЗД за реализиране на политиките за деца

16.02.2017г.

[su_slider source="media: 3271,3288,3289,3290,3291,3292,3293,3294,3295,3296,3297,3298,3299,3300,3301,3302" limit="25" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"]

„Вярваме, че всяко дете заслужава институция, която да стои плътно зад неговите мечти, желания и права”. Това каза Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето на брифинг за журналисти, който се проведе в заседателната зала на областната управа във Варна. На брифинга участваха и областният управител на област Варна Тодор Йотов, зам. кметът на Варна Коста Базитов и представителят на Варна в Съвета на децата Велико Великов.

„Даваме старт на регионалните срещи за тази година точно от град Варна, защото Варна е регион с много специфична за България практика, посветена на децата и много от новите практики са със варненско начало”, сподели още с присъстващите журналисти Офелия Кънева.

Целта на тези срещи в различни областни градове в страната е да се запознаят всички местни структури – държавни, общински, неправителствени и бизнес организации от областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище, работещи с деца, с трите приоритета на Държавната агенция за тази година.

Непосредствено след брифинга със журналистите започна и самата регионална среща. В нея участие взеха и Илиана Христова, директор на Дирекция "Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация" и Камелия Николова, директор на Главна дирекция "Контрол по правата на детето". Председателят на ДАЗД сподели с присъстващите, че през последните години агенция основно е съсредоточила работата си предимно за децата в риск, а от всички останали деца е абдикирала. За това и приоритети на агенцията са: насърчаване на детското участие в обществения живот, разгръщане на политиката за деца към всички деца и въвличане на професионалните общности.

"Целта ни е да направим така, че нито едно дете в България да не се чувства неподкрепено в развитието на своя талант или в своите нужди. През тази година ще положим усилия, така че децата в България да могат да се ползват от възможностите, с които разполага държавата", каза още Офелия Кънева.

Малко по-късно същия ден, Офелия Кънева, Илиана Христова и Камелия Николова участваха в експертна среща организира от Националния алианс за социална отговорност. Срещата се проведе в зала „Варна” в общината, а основната тема на срещата беше приетата вече Национална програма за закрила на детето за 2017-та година.