Стела Бонева бе председател на ДАЗД за един ден

17.11.2016г.

Стела Бонева от Старопрестолната професионална гимназия по икономика в гр. Велико Търново зае за един ден мястото на председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Това стана в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“ на „Джуниър ачийвмънт България“. В осъществяването на ръководството на Агенцията й помагаха Станислава Стойнова – студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която бе главен секретар, Цветелина Колева – ученичка в Националната търговско-банкова гимназия, като главен директор на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ и Нели Георгиева от СУ „Св. Климент Охридски“ като директор на Дирекция „Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация“.

Председателят на ДАЗД г-жа Офелия Кънева поздрави момичетата за техния избор да станат част от екипа на администрацията, която се е посветила на най-важната част от обществото – децата. „Младите хора и грижата за тях са национален приоритет. В нашата работа се стремим да създаваме политики и мерки, които гарантират спазването на правата на децата. Споделяме и добри практики с останалите европейски страни, а през следващата година заедно с Исландия ще направим оценка на прилагането на детското участие в ЕС“, заяви тя.

Г-жа Кънева запозна ръководния екип на ДАЗД за един ден с най-характерните случаи, по които работят експертите, и с проверките, които се извършват в образователни институции и социални услуги. „Благодарение на нашите посещения, децата разбират, че има към кого да се обърнат за съвет и продкрепа, когато имат нужда или са станали жертва на агресия или насилие“.

Стела, Станислава, Цветелина и Нели участваха и в заседание на дирекционния съвет на ДАЗД. Заедно с титулярите те разпределиха задачите за изпълнение през следващата седмица и обсъдиха предстоящите инициативи в „Седмицата на правата на децата“.

[su_slider source="media: 3712,3713,3714,3715,3716,3717,3718,3719" limit="47" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"]