Съветът на децата предложи промени в политиките за деца и кампания за безопасно лято

29.06.2016г.

<div class="single_news">

Министърът на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова, заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски и председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Офелия Кънева откриха заключителната сесия на заседанието на Съвета на децата на ДАЗД и се запознаха с гледната точка на младите хора относно промяната на системата за закрила, процедурата за осиновяване и препоръките на Комитета на ООН по правата на детето към България.

„Всяка законодателна промяна, която касае правата на децата, е важна за нас. Всички заедно като гражданско общество  трябва да осигурим правата на децата и да създадем възможности за тяхното по-добро развитие. Това е изпълнимо с вашата помощ. Днес съм тук, за да чуя вашия глас. Очаквам с интерес идеите ви и се надявам на добра съвместна работа“, с тези думи министър Русинова поздрави момичетата и момчетата.

Тя представи законодателните приоритети на МТСП за подобряване на системата за закрила на детето и процедурата по осиновяванията. Г-жа Русинова покани членовете да организират съвместна доброволческа кампания с Министерството на труда и социалната политика в подкрепа на децата от институциите. Идеята е да се съберат деца доброволци, които да помагат на свои връстници от домове за деца, лишени от родителска грижа в подготовката за училище. Тя анонсира и друга кампания в подкрепа на възрастните и хората с увреждания, които имат нужда от помощ. За реализирането й също ще се разчита на доброволци

„Гордея се, че има активни и креативни деца като тези, които виждам днес в тази зала. Надявам се посланията ви за здравето на децата да достигнат до всички ваши връстници“, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Офелия Кънева се ангажира кампаниите и посланията на децата да бъдат подкрепени от всички органи по закрила на местно и национално ниво. „Вашите предложения са изключителна възможност за създаването на подходящи за децата политики. Чрез активното ви участие ще се гарантира и ефективното им прилагане. Вярвам, че лансираните по време на заседанието идеи могат да стигнат до всяко дете  в страната чрез вас“, подчерта г-жа Кънева.

Представителят на УНИЦЕФ за България г-жа Мария Хесус Конде, директорът на Дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи г-жа Мария Спасова, експерти от министерствата на образованието и науката, на младежта и спорта, и неправителствените организации дискутираха предложенията на консултативния орган на ДАЗД.

Младите хора представиха и инициативата си за лятото под мотото „Градът на игрите“. Тя е продължение на миналогодишната им кампания „Бeзопасно и здравословно лято“. Чрез различни спортни и интерактивни игри децата и техните родители ще имат възможност да открият как да прекарват свободното си време заедно в безопасна среда.

С предложенията на Съвета на децата ще бъдат запознати ръководителите на всички органи по закрила на детето.

[su_slider source="media: 4741,4742"]

</div>