Футболистите на ЦСКА и „Лудогорец” станаха част от инициативата "2014 г. - Година на правата на детето

22.11.2014г.

Футболистите на ЦСКА и „Лудогорец” и Българският футболен съюз се включиха в отбелязването на 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето на ООН.

В началото на второто полувреме, под бурните овации на публиката, представители на детските школи на двата отбора призоваха „Всяко дете, всички права, навсякъде по света”.

Инициативата е част от редица събития, с които ДАЗД и УНИЦЕФ отбелязват „2014 г.  - годината на правата на детето“.

Кампанията на ДАЗД „2014 г. – Година на правата на детето” бе обявена в началото на годината в чест на 25-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето на ООН. В нея се включиха десетки общини, детски и неправителствени организации.

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.