Член на Съвета на Децата към ДАЗД с два златни медала от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в САЩ

03.10.2015г.

<strong>Световен шампион по конна езда се превърна в герой на заседанието на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, което се проведе от 1 до 3 октомври в гр. София. Велико Великов - представител на област Варна в Съвета, е единственият българин, носител на два златни медала от </strong>Световните летни игри на Спешъл Олимпикс, провели се от <strong>21 юли – 02 август 2015 г.</strong><strong> </strong>в <strong>Лос Анджелис, САЩ.</strong>

За участието и успеха си в конната езда на световните състезанията за лица с интелектуални затруднения, той разказа по време на второто редовно заседание на консултативния орган на ДАЗД. Колегите му от Съвета го отрупаха с въпроси за откриването на летните игри от Мишел Обама - съпругата на американския президент, както и за оспорваната надпревара в категориите „Английска обездка” и „Паркур”, в които той извоюва безапелационна победа.

Велико разказа са срещите си с двама президенти на Република България - Петър Стоянов и Росен Плевнелиев преди заминаването му за САЩ, на които той разказал за себе си и дейността си в Съвета на децата и като представител на гласа на младите хора от област Варна.

В края на месец октомври той ще участва на Младежки форум на ЮНЕСКО в Париж, Франция. Там ще направи презентация за правата на децата и младите хора с интелектуални затруднения и за своя стремеж чрез активна работа в Съвета на децата да създаде мост между връстниците си със и без специфични потребности.

Изключително горди и щастливи сме от успехите на Велико, казаха децата, които искрено го поздравиха и му пожелаха нови успехи.

Велико е член на Съвета на децата от 11 май 2015 г. и на ученическия съвет в своето училище – Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов”, град Варна.