Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

„Здравословно и безопасно лято“ 2019 г. в Габрово

10.06.2019г.

При изключителен интерес премина второто издание на кампанията „Здравословно и безопасно лято“ в гр. Габрово, на 7 юни 2019 г. Кампанията се провежда по инициатива на Съвета на децата към ДАЗД с основното съдействие на Рая Топузакова – зам.-член на Съвета, с финансовата и организационна подкрепа на Агенцията. Събитието е от голямо обществено значение не само на местно ниво, но и на национално, тъй като има за цел да популяризира здравословното хранене и активния начин на живот сред децата, както и да насърчи доброволчеството. Кампанията се проведе в парк Маркотея, където по протежението на парка бяха разположени работилници и ателиета. В тях фитнес инструктори, йога инструктори, готвачи, диетолози, лектори и ментори на събитието даваха консултации и насърчаваха децата към здравословен начин на живот. Пресни сезонни плодове, мляко и млечни продукти, както и традиционният за Габрово пестил с различни вкусове, предлагаха доброволците от кампанията на всички посетители. В близост до тях, върху голямо бяло платно, малчуганите от детските градини рисуваха с акрилни бои на тема „Какво е моето лято?“. Същевременно на централно място в парка, на импровизираната сцена, танцови и спортни клубове забавляваха посетителите. Игри, огнено шоу и много атракции бяха включени в разнообразната програма. Участие в кампанията взеха ученици от гр. Габрово, гр. Севлиево, гр. Трявна и гр. Дряново, деца от ЦНСТ и доброволци. Партньори на „Здравословно и безопасно лято“ 2019 г. са Община Габрово, РУО Габрово, Младежкият съвет по наркотични вещества, Спортен клуб „Троя“, Природоматематическата гимназия, Националната Априловска гимназия, Професионалната гимназия по туризъм и др. Официални гости на откриването бяха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Николай Сираков – народен представител, Росен Цветков – зам.-областен управител на Габрово, Георги Маринов – началник на РУО – Габрово, Силвия Трендафилова – гл. експерт в Дирекция „Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация“ – ДАЗД. Г-жа Трендафилова приветства участниците по повод второто издание на кампанията и представи Поздравителен адрес от името на председателя на ДАЗД – д-р Елеонора Лилова:   

„Здравословно и безопасно лято“ е една чудесна инициатива на Съвета на децата към ДАЗД, която има пълната подкрепа и насърчение от мен – и в лично качество, и като председател на Агенцията, защото здравето и сигурността на нашите деца е основен приоритет в дейността ни.

И тъй като сме в Габрово – градът на хумора и сатирата, позволете ми да споделя с вас една шеговита, но и много съдържателна сентенция: „Най-добрият лекар е природата, дори и само за това, че лекува три четвърти от всички болести и никога не се изказва лошо за своите колеги“. Затова апелирам към вас, деца – прекарвайте повече време сред природата, играйте и спортувайте навън, забавлявайте се, но и бъдете внимателни и отговорни както към вашето здраве и безопасност, така и към здравето и безопасността на останалите.“

ДАЗД участва в кампанията със свой щанд, където нейни служители представиха дейността на Агенцията, кампаниите които тя прави, свързани с правата на децата и възможности за съвместни инициативи. На посетителите бяха раздадени детски раници с логото на ДАЗД, Конвенцията на ООН за правата на детето, брошури и детски плакати от Националния конкурс „Щастливи заедно“.