300 случая на насилие над деца са регистрирани от началото на годината

25.06.2010г.

Над 300 случая на насилие над деца са регистрирани от началото на годината до сега, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов при откриването на работния семинар „Правата на децата и медиите”, организиран от Държавната агенция за закрила на детето и Националната мрежа за деца. Насилието над деца е най-разпространено в семейната среда, в училището и в социалните институции. Според Цветанов все повече деца у нас стават съпричастни към разпространението на наркотици, както и жертви на трафик и  трудова експлоатация. България участва в международна операция за разследване на педофили, които насилват бебета и публикуват снимките в интернет. По думите на министъра, няма данни за български бебета, но е засечен българин, публикувал снимки на жертвите.

Все по-популярен става националният телефон за деца 116 111, съобщи заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. От октомври миналата година до май 2010 г. чрез него са консултирани близо 12 000 деца и възрастни. Най-често се обаждат тийнейджъри с емоционални проблеми, деца със семейни неприятности и родители, търсещи информация за решаване на проблем с детето им. С популяризирането на телефонния номер в училищата все повече деца търсят помощ във връзка с физически тормоз и заплахи, причинени от техни връстници. Каменов подчерта, че всеки, който стане свидетел на дете в риск, е длъжен да сигнализира компетентните органи.

Официалният представител на УНИЦЕФ за България Таня Радочай сподели, че министър Цветанов може да започне акция “Безотговорни родители”, но ако бъдат пратени всички родители в затвора, няма кой да се грижи за децата. Рационалното поведение на подрастващите не се изгражда с наказания, а може да бъде създадено с образование, разбиране и насочване, коментира г-жа Радочай. Децата трябва да бъдат на първо място, защото те са нашето бъдеще и възможността да направим едно ново общество след години, изтъкна представителят на УНИЦЕФ.

Участие в семинара взе и журналистът Джъстин Джоунс - един от най-уважаваните глобални медийни консултанти за някои от големите детски организации в света - като Save The Children Intl. Джоунс представи преглед на европейските медийни практики в случаите с деца, както и анализ на последните европейски казуси по темата. Показан беше и специално изработения за събитието кратък документален филм, включващ интервюта с водещи кореспонденти на BBC по темата за правата на деца и журналистическа практика.