Офелия Кънева: Дигиталната сигурност на децата е сред основните приоритети на ДАЗД за 2018-а

„Основният приоритет, върху който ще работи Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) през 2018 г. е дигиталната сигурност на децата”. Това обяви председателят на Агенцията Офелия Кънева по време на кръгла маса на тема „Децата в дигиталния свят: как да предотвратим и да се справим със сексуалното онлайн насилие над деца”, организирана от ДАЗД и УНИЦЕФ в България.

„Имам чувството, че съм човек от друго хилядолетие, когато виждам способностите на дигиталния свят и точно затова се радвам, че днес тук можем да разгледаме гледната точка именно на дигиталните деца, позицията на дигиталното поколение, на тези, които най-добре владеят дигиталното пространство. И да предприемем по по-адекватен начин политиките и практиките, с които ще се ангажираме, свързани с дигиталната сигурност на децата. И искам да отбележа, че това е един от основните приоритети на Държавната агенция за закрила на детето през 2018 г. – дигиталната сигурност на децата”, коментира Офелия Кънева.

Кръглата маса събра на едно място деца, институции, професионалисти, медии, граждански организации и бизнес, за да обсъдят начините, по които дигиталната среда променя живота на децата, рисковете и възможните решения и действия, които всички заинтересовани страни да предприемат на национално ниво за защита на децата от сексуално насилие онлайн.