Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

Всички ли ще се разболеем?

Всички ли ще се разболеем?

19.03.2020г.

Едва ли има човек на земята, който може да ти отговори с точност на този въпрос. Питането ти е много кратко, но то отразява както собствените ти страхове от близкото бъдеще, така и всеобщата тревожност, която усещаш около себе си. 

Има различни статистики и прогнози. Никоя от тях не предвещава 100% зараза с Сovid-19. Според повечето изледователи децата и младите хора са най-малко уязвими. Може да потърсиш проверени източници, от които да разбереш повече за проценти и вероятности. Те се базират на опита на медицински специалисти, които се занимават с процесите в човешкото тяло. Но щом си отправил този въпрос към нас, сигурно се интересуваш повече от начина, по който опасението  „дали всички ще се разболеем?“ те кара да се чувстваш - т.е. процесите, които протичат в твоята психика. И се чудиш се как да кажеш „Стоп!“, за да не помрачава останалите ти занимания...Замисли се каква част от това опасение идва от теб и кое е „усвоено“ от чутото и прочетеното. Опитай се да си отговориш: От какво точно те е страх? Че ще се разболееш? Че някои от хората, които обичаш и са важни за теб, може да се разболят?

Всъщност, колкото по-съвестно спазваме предписанията и мерките за безопасност, толкова по-малък е шансът да се заразим с коронавирус. И тук стигаме до едно важно психологическо умение – да се доверяваме. Постарай се за момент да не се вслушваш в гласа на съмненията и страховете си. Помисли за хората, които полагат много усилия за твоята безопасност, както и за тази на останалите. Може нещо, вътре в теб, да те кара да не вярваш. Да си представяш всякави ужасни неща. Но ако си мислим, че всички грешат или са лоши, то няма как да срещнем и тези, които са прави и ни мислят доброто... Затова започни да се доверяваш – първо на родителите и близките си, след това на хората, които официално са ангажирани с борбата срещу заразата (тях често ги виждаш по телевизията и в интернет) и... на нас. Винаги може да споделиш, чрез формата на нашия сайт, вълненията си и така ще имаш още малко помощ от приятел....