Как  трябва да се осъществява режима на лични контакти по време на извънредното положение? Има ли право отглеждащият родител да забрани или възпрепятства личните контакти на децата с другия родител като се позовава на опасност от заразяване?

Как трябва да се осъществява режима на лични контакти по време на извънредното положение? Има ли право отглеждащият родител да забрани или възпрепятства личните контакти на децата с другия родител като се позовава на опасност от заразяване?

27.03.2020г.

Предвид многото въпроси по тази тема, публикуваме наше становище, по отношение на гражданските аспекти при подобна дилема:

 

ДАЗД ПОДКРЕПЯ ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ, КОИТО СА В РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ В СИТУАЦИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

 

Опасността от разпространението на пандемията COVID-19, промени ежедневието на децата и техните родители, много от които организират деня си изцяло в домашна обстановка. С въвеждането на извънредното положение, обаче пред част от тях се появи и въпроса, как да  изпълняват контактите си с децата, при тези от тях, при които родителските права са отсъдени на единия родител.

 

„Днес не е време за родителски войни. Днес е време да се чуваме. Време разумът да надделее над страха от загубите. Днес децата имат още по-голяма нужда по възможност и от двамата родители. И дори да изглежда, че общи решения няма, детето се нуждае от опората и на мама, и на тате. То инстинктивно по детски и чисто обича и двамата.“, коментира председателят на ДАЗД  д-р Елеонора Лилова.

Влошените родителски отношения, особено в тази сложна обстановка, могат да повлиаят и върху психоемоционалното състояние на детето.Поставено в по-непозната ситуация, прекъсването на връзката с един от родителите би всяло у него страх и неувереност.

„Извънредното положение не може да е повод за нарушения на личните контакти. Вярвам, че родителите спокойно могат да обсъдят начините, как да се виждат с децата, така че те да са в безопасност. Днес вариантите може да не са точно на територията на дома или в парка, може да са в интернет, но важното е да не се отнема правото на детето да бъде подкрепено точно в тези моменти, когато малко или много е социално изолирано от приятели и близки.“, допълва още д-р Лилова.

Спазвайки, въведените извънредни мерки и забрани е добре да се направи общо и разумно решение от двамата родители, за това как да детето да контактува с външния свят. Без значение дали родителите споделят общо домакинство в момент на криза децата не бива да се чувстват изоставени, раздвоени и объркани.

 
Живеем в технологичен свят, предоставящ ни решения за бърза и надеждна комуникация, която е възможност и за повече общуване. Така всички ще са защитени, а правата съхранени. Нека не забравяме, че децата наблюдават, как възрастните реагират на стресовите ситуации и се учат до голяма степен от тях.

„Искрено се надявам, че с тази позиция ДАЗД ще успее да подкрепи децата и това ще доведе до повече детски усмивки. Уверена съм, че всеки родител би направил всичко най-добро за детето си. Е, нека тогава направим най-нормалното и естественото – да се разбираме като хора!“, сподели председателят на ДАЗД.


В случай, че единият родител опитва да ограничи контактите с другия, без да осъзнава, какви вреди нанася върху емоционалното състояние на детето, подкрепа може да бъде оказана по някой от следните начини:

  • чрез онлайн и телефонни консултации, предоставяни от ДАЗД и Министерство на труда и социалната политика;
  • чрез разговор по телефон или други електронни средства със специалисти от социалните услуги в населеното място;
  • в интерес на детето е родителите да осъществяват нуждата от виждания с него, въпреки, че имат неразбирателство помежду си и никой от тях не е склонен да направи компромис в решението си.

Сега е най-подходящия момент за всички родители да се подкрепят взаимно, като покажат на своите деца, че са тяхна опора. Тежестта на разделянето често е непоносима и сърцето на детето се покорява с обич, а когато тя е и двойна, детето е наистина щастливо.

За психологическите аспекти на подобен казус може да прочетете тук:

https://sacp.government.bg/чзв/здравейте-разведена-съм-с-дете-на-0