Как трябва да се осъществява режима на лични контакти по време на извънредното положение? Има ли право отглеждащият родител да забрани или възпрепятства личните контакти на децата с другия родител като се позовава на опасност от заразяване?

27.03.2020г.

Предвид многото въпроси по тази тема, публикуваме наше становище, по отношение на гражданските аспекти при подобна дилема:

 

ДАЗД ПОДКРЕПЯ ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ, КОИТО СА В РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ В СИТУАЦИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

 

Опасността от разпространението на пандемията COVID-19, промени ежедневието на децата и техните родители, много от които организират деня си изцяло в домашна обстановка. С въвеждането на извънредното положение, обаче пред част от тях се появи и въпроса, как да  изпълняват контактите си с децата, при тези от тях, при които родителските права са отсъдени на единия родител.

 

„Днес не е време за родителски войни. Днес е време да се чуваме. Време разумът да надделее над страха от загубите. Днес децата имат още по-голяма нужда по възможност и от двамата родители. И дори да изглежда, че общи решения няма, детето се нуждае от опората и на мама, и на тате. То инстинктивно по детски и чисто обича и двамата.“, коментира председателят на ДАЗД  д-р Елеонора Лилова.

Влошените родителски отношения, особено в тази сложна обстановка, могат да повлиаят и върху психоемоционалното състояние на детето.Поставено в по-непозната ситуация, прекъсването на връзката с един от родителите би всяло у него страх и неувереност.

„Извънредното положение не може да е повод за нарушения на личните контакти. Вярвам, че родителите спокойно могат да обсъдят начините, как да се виждат с децата, така че те да са в безопасност. Днес вариантите може да не са точно на територията на дома или в парка, може да са в интернет, но важното е да не се отнема правото на детето да бъде подкрепено точно в тези моменти, когато малко или много е социално изолирано от приятели и близки.“, допълва още д-р Лилова.

Спазвайки, въведените извънредни мерки и забрани е добре да се направи общо и разумно решение от двамата родители, за това как да детето да контактува с външния свят. Без значение дали родителите споделят общо домакинство в момент на криза децата не бива да се чувстват изоставени, раздвоени и объркани.

 
Живеем в технологичен свят, предоставящ ни решения за бърза и надеждна комуникация, която е възможност и за повече общуване. Така всички ще са защитени, а правата съхранени. Нека не забравяме, че децата наблюдават, как възрастните реагират на стресовите ситуации и се учат до голяма степен от тях.

„Искрено се надявам, че с тази позиция ДАЗД ще успее да подкрепи децата и това ще доведе до повече детски усмивки. Уверена съм, че всеки родител би направил всичко най-добро за детето си. Е, нека тогава направим най-нормалното и естественото – да се разбираме като хора!“, сподели председателят на ДАЗД.


В случай, че единият родител опитва да ограничи контактите с другия, без да осъзнава, какви вреди нанася върху емоционалното състояние на детето, подкрепа може да бъде оказана по някой от следните начини:

  • чрез онлайн и телефонни консултации, предоставяни от ДАЗД и Министерство на труда и социалната политика;
  • чрез разговор по телефон или други електронни средства със специалисти от социалните услуги в населеното място;
  • в интерес на детето е родителите да осъществяват нуждата от виждания с него, въпреки, че имат неразбирателство помежду си и никой от тях не е склонен да направи компромис в решението си.

Сега е най-подходящия момент за всички родители да се подкрепят взаимно, като покажат на своите деца, че са тяхна опора. Тежестта на разделянето често е непоносима и сърцето на детето се покорява с обич, а когато тя е и двойна, детето е наистина щастливо.

За психологическите аспекти на подобен казус може да прочетете тук:

https://sacp.government.bg/чзв/здравейте-разведена-съм-с-дете-на-0