Сестра ми е на 20, а аз съм ученичка и сме в една стая. Тормози ме и се заяжда с мен по цял ден и ми пречи да уча.

Сестра ми е на 20, а аз съм ученичка и сме в една стая. Тормози ме и се заяжда с мен по цял ден и ми пречи да уча.

26.03.2020г.

Привет!

В живота има случаи, в които ни се налага да делим едно пространство с хора, които се държат провокативно или просто не ни допадат като характер, или пък ние на тях. Когато това се случва между роднини, които живеят под един покрив, нещата са още по-комплицирани.

На 20 години човек вече разполага с известна зрялост във взаимоотношенията и би трябвало по-лесно да намира стратегии за справяне с конфликтите. Но понякога, в ситуации на масов стрес, някои хора започват да се държат като деца – нарича се „инфантилен регрес“. По този начин се опитват вътрешно да отрекат сериозността на ситуацията и да избягат от необходимостта да се съобразяват с някои правила, с несъзнаталната нагласа, че като на децата всичко име простено. А най-достъпният начин за едно дете да покаже, че нещо не както трябва с него е проявата на агресия – обиди, заяждане, провокации...

Човек се учи на алтаррнативни способи за справяне с конфликтите основно от родителите си. Както и отношението между две сестри, двама братя или брат и серстра, винаги е повлияно от отношението, което са имали към тях родителите им към тях. Какво е твоето усещане – те как са се отнасяли към вас двете през детството? А сега?

Един от вариантите за раздвижване на ситуацията е да привлечете вашите като помощници при изглаждането на спора.

Има много предполагаеми причини за поведението на твоята сестра. Възможно е разприте помежду ви да не са резултат само от вашите взаимоотношения, но да са компенсаторна реакция на общото напрежение, покрай извънредното положение в държавата. Възможно е да не й е достигало внимание и да има нужда тъкмо от твоето вниманание.

 

И понеже няма как в едни взаимоотношения да търсим причините само в едната страна, запитай се ти как се поставяш в цялата ситуация? Дали не очакваш специално отношение като „по-малката сестричка“? До каква степен ти самата си склонна да правиш (и правиш) компромиси със своя комфорт, в името на вашето разбирателство?

Сестрите не винаги са най-добрите приятелки, но трябва винаги да могат да разчитат на подкрепа една от друга, особено при извънредни обстоятелства.

Поеми инициативата. Започни ти да се държиш като по-възрастната и отговорната. Това дори може да я „същиса“ и неусетно да промени отношението си. Приеми го като упражнение за закаляване на характера...