На 6 февруари 2018 г. над 120 държави ще отбележат за 15-а поредна година международния Ден за безопасен интернет

 

         Целта на инициативата на Европейската комисия  е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и да се привлече вниманието към необходимостта от превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.

            Тази цел би могла да се постигне чрез развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата.

          На 6 февруари в детския научен център „Музейко“ ще се състои събитие, което ще даде старт на Националната кампания за провеждане на „Дни на медийната грамотност“ с подкрепата на новосъздадената Коалиция за медийна грамотност, която обединява 14 неправителствени организации. В рамките на мероприятието Йоана Захариева, председател на Съвета на децата ще представи инициативата на детския консултативен орган към ДАЗД.

            Държавната агенция за закрила на детето подкрепя националната кампания за развитие на дигитално – медийната грамотност. Съветът на децата към ДАЗД организира в рамките на националната инициатива прожекции на филма на „Кой е срещу теб в мрежата“ в 15 области в страната – Силистра, Русе, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Видин, Враца, Перник, Велико Търново,Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Сливен, Бургас. След прожекциите на филма на БНТ, ще се проведат дискусии за онлайн безопасността на децата. Инициативата се реализира с подкрепата на БНТ, ГДБОП, софтуерната фирма“Булбера“.

            Официалното начало на инициативата на Съвета на децата към ДАЗД ще бъде дадено на 8.02.2018 г. от 13,30 часа в ОУ „Елин Пелин“, Перник. На откриването ще присъстват: г-жа Ирена Соколова, областен управител; гл.комисар Явор Колев, ГДБОП; г-жа Теодора Иванова, зам.председател на ДАЗД; Надя Обретенова, журналист от БНТ и Йоана Захариева, председател на Съвета на децата. Срещата на партньорите по проекта с медиите ще се състои от 12,30 часа в сградата на областната администрация. Прожекцията на филма в училище „Елин Пелин“ ще бъде последвана от среща-разговор с авторите и гостите на събитието.