Децата в информационното общество

Правило 1

Не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно разрешение.

Правило 2

Не приемай среща с някой, с когото си се запознал в интернет, без съгласието на твоите родители. Ако те одобрят срещата, нека тя да е на публично място и по възможност да е в присъствие на твои близки или приятели.

Правило 3

Не изпращай свои снимки или снимки на твои близки, без преди това да си обсъдил решението си със своите родители.

Правило 4

Не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си за такива съобщения.

Правило 5

Не отговаряй на електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди твоя компютър.

Правило 6

Консултирай се с родителите си преди да свалиш или инсталираш нова програма на компютъра си, както и не прави нищо, което може да увреди компютъра ти или чрез дадено действие от твоя страна да се разкрият данни за теб и семейството ти.

Правило 7

Нещата, които правиш в Интернет, не трябва да вредят на други хора или да противоречат на законите.

Правило 8

Внимавай, когато разговаряш в чат. Помни, че хората онлайн често се представят за такива, каквито не са.

Правило 9

Споделяй с родителите си за начините, чрез които се забавляваш и научаваш нови неща от Интернет.

Правило 10

Ако се случи така, че да попаднеш на информация или други неща в Мрежата, които не ти харесват или те плашат по някакъв начин, то можеш да подадеш сигнал в ДАЗД на тел. 02/933 90 50, Национална телефонна линия 080 019 100 или на адрес: web112.net.