Д-Р ЕЛЕОНОРА ЛИЛОВА ПОСРЕЩНА МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ ТАЛАНТИ ПОБЕДИЛИ РАКА

08.07.2019г.

За седма поредна година деца и юноши с онкохематологични заболявания от цяла България, на възраст от 9 до 16 години взеха участие в тазгодишните Игри на победителите. Форматът се организира за 10-ти път и се провежда на територията на руската столица – Москва (от 4-ти до 6-ти юли на спортен комплекс ЦСКА). И през настоящата година участието на българския отбор на игрите се осъществява благодарение на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

Нашите представители участваха в спортните надпревари със сърце и уменияЕто и резултатите - 9 златни, 8 сребърни и 9 бронзови медала в спортните дисциплини тенис на маса, плуване, стрелба, шах, футбол и др.

По традиция събитията по изпращането и посрещането на децата и юношите се осъществяват и съвместно с Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). При посрещането на Терминал 2 на летище „София“, председателят на ДАЗД – д-р Елеонора Лилова, заяви следното: „Мили деца, Вие сте победителите! Гордеем се с несломимия Ви боен дух. Не е случаен фактът, че именно Вие сте състезателите, които представят родината ни на престижното международно състезание – Игри на победителите. Подарете постиженията и обичта си на родителите, приятелите и родината. На добър час, мили българчета!“ – така се обърна д-р Лилова към младите таланти, като подари на всички тях по една книга с безценните съкровища на България. Съкровища като самите тях!

Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ /СДОХЗ/ е организация, създадена от родители на деца с онкохематологични заболявания, техни близки и съмишленици. Регистрирано е през 2010. Притежава лиценз за предоставяне на социални услуги за деца, издаден от Държавната агенция за закрила на детето. Пълноправен член е на Международната конфедерация на организации на родители на деца с рак – CCI, обединяваща 181 организации от 90 държави. 

 

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.